Fiscalist: Cei care vor creşterea cu 40% a pensiilor nu spun însă de unde vin zecile de miliarde necesare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consultantul fiscal Gabriel Biriş afirmă că niciunul nu cei care susţin creşterea pensiilor cu 40% nu spun de unde vor veni zecile de miliarde necesare şi că nici despre împrumuturi nu poate fi vorba, deoarece „suntem cu sabia deasupra capului”.

„Văd discuţii «aprinse» cu privire la creşterea sau nu a pensiilor în septembrie (+17 miliarde lei în 2020, + încă 21 miliarde lei în 2021, asta după ce mai avusesem +9 miliarde lei în 2018)... Unii (PSD, ALDE) spun că trebuie crescute. Niciunul dintre cei pe care i-am văzut zilele acestea susţinând creşterea (O Vasilescu -PSD, CP Tăriceanu, V Vosganian - ALDE) nu spun însă de unde vin zecile de miliarde necesare acestor creşteri. Nici nu ar avea cum să o facă acum, ei nu au fost în stare să o facă nici când au aprobat mizeria asta populistă de creştere (de la 60 mld în 2018 la 144 miliarde în 2022), dintr-un calcul politic criminal (majorări masive în prag de alegeri). De unde să o poată justifică acum, când veniturile bugetare sunt grav afectate de criză covid iar cheltuielile au explodat (nu numai cu achiziţia de măşti supraevaluate, dar şi de şomajul tehnic şi alte măsuri de susţinere a economiei)?”, afirmă fiscalistul Gabriel Biriş.

El susţine că Varujan Vosganian, care se laudă acum cum a dublat pensiile în 2007, nu vorbeşte şi despre „dezastrul bugetar lăsat în urmă în 2008, nici despre austeritatea impusă de acordul cu FMI din 2010”.

„L-am auzit aseară pe domnul Vosganian lăudându-se cum a dublat dumneasa pensiile în 2007... Nici urmă de pus cenuşa în cap pentru dezastrul bugetar lăsat în urmă în 2008, nici despre austeritatea impusă de acordul cu FMI din 2010 (că, deh! în 2009 am avut alegeri şi nu se puteau lua măsuri de corecţie de guvern, domnul Băsescu neriscând să nu fie reales!)... Pentru ei, orice poate fi plătit azi din împrumuturi pe care nu ei, ci noi şi copiii copiilor noştri le vor plăti”, susţine Biriş.

În ceea ce priveşte împrumuturile, consultantul fiscal este de părere că „suntem cu sabia deasupra capului”, deoarece agenţiile de rating sunt pe cale să ne scadă rating-ul şi să ne retrogradeze în categoria „Junk”, ţară nefavorabilă pentru investiţii.

„By the way, vorbind de împrumuturi, să nu uităm că suntem cu sabia deasupra capului! În câteva zile, este foarte probabil ca agenţiile de rating să reducă ratingul României, rating pe care tot prostiile făcute de PSD/ALDE în 2017 - 2019 l-au ţinut la minimul investment grade, prin măsurile populiste (majorări de cheltuieli, reduceri/scutiri de impozite) luate pe vremea de trista amintire a tătucului Dragnea, asta după ani de zile de eforturi de ajustare! Orice scădere, ne duce direct în JUNK (gunoi!), iar asta va arunca efectiv în aer atât finanţarea deficitului bugetar cât şi investiţiile private în haos”, afirmă Biriş..

El afirmă că personal consideră că întârzierea unei decizii clare, ferme în ceea ce priveşte majorarea pensiilor şi păstrarea ceţii pe subiect pentru cât mai mult timp, deşi este evident că nu pot fi crescute, este „o mare greşeală a Guvernului”.

„Sper să ştiu ei mai multe decât ştiu eu, altfel Guvernul va fi la fel de răspunzător de haosul ce va urma precum cei care au promovat această imensă tâmpenie. Ce speră acum că iau pe mere (voturile pensionarilor, incert), vor da înzecit pe pere (cert)... Blamul pentru dezastrul ce va urma retrogradării în junk va fi pus exclusiv (şi nemeritat) în cârca Guvernului PNL... Orice plan de relansare a economiei prin investiţii (vital pentru viitorul naţiei!) va deveni imposibil în lipsa finanţării care acum este (încă) disponibilă...”, susţine Biriş.

El reaminteşte o discuţie la Antena 3 cu fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu, de dinainte ca legea pensiilor să fie prezentată şi mai apoi adoptată.

„Am întrebat-o dacă a avut în vedere presiunea ce va veni pe buget ca urmare a pensionarii «decreţeilor». Dânsa mi-a răspunsa că da, au avut în vedere asta. Cred că s-a referit la faptul că nu trebuie să aşteptăm până în 2030, criza poate veni din 2020...”

Totodată, el reaminteşte o discuţie cu un alt fost ministru al Muncii: „Ţin minte şi o discuţie la B1, anul trecut, cu domnul Budăi, succesorul doamnei Vasilescu la Ministerul Muncii. Atunci l-am întrebat de unde vin cele 84 miliarde, iar el mi-a răspuns că dacă îl votez, o să aflu...”.

„Mai ţin minte şi o discuţie la un seminar, prin 2018, cu reprezentanţii pensionarilor, când le-am atras atenţia să nu creadă tot ce le promite PSD, că pensiile nu pot creşte (mult) mai repede decât economia iar dacă asta se va întâmpla, să se aştepte ca pur şi simplu pensiile să nu mai poată fi plătite. Evident, s-au oripilat, dar asta este un pericol major chiar acum, dacă România ajunge în junk (săptămâna viitoare!)...”, conchide Biriş.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite