Finalizarea gazoductelor Giurgiu-Ruse şi Sofia-Nis, asumată în comun de către premierii român, bulgar şi sârb
0
Finalizarea interconectorului de gaz între România şi Bulgaria, de la Ruse-Giurgiu, şi a interconectorului de gaz între Bulgaria şi Serbia, la Sofia-Nis, ca elemente ale infrastructurii de securitate energetică din Europa, a fost menţionată, vineri, în declaraţia comună a premierilor celor trei ţări.
Guvernele român şi bulgar s-au reunit, vineri, în şedinţă comună, la Ruse, la reuniune fiind prezent şi prim-ministrul Serbiei.
Cu această ocazie, a fost semnată o declaraţie comună a celor trei prim-miniştri, respectiv Victor Ponta (România), Plamen Oresharski (Bulgaria) şi Ivica Dacic (Serbia), în care este reafirmat sprijinul faţă de proiecte regionale de interes comun, în special în domeniile transportului, energiei şi protecţiei mediului, în vederea promovării dezvoltării economice şi îmbunătăţirii securităţii economice şi energetice a regiunii.
„Acordăm o deosebită importanţă finalizării interconectorului de gaz între România şi Bulgaria de la Ruse-Giurgiu şi interconectorului de gaz între Bulgaria şi Serbia la Sofia-Nis, acestea reprezentând elemente importante ale infrastructurii de securitate energetică din Europa“, se arată în declaraţia comună a celor trei premieri.
Mai puteţi citi:
Acţionarii interconectorului AGRI, care urmăreşte transportul gazelor naturale pe ruta Azerbaidjan - Georgia - România, vor decide în acest an dacă vor continua sau nu investiţia, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, citat de Mediafax.
Respingerea Nabucco Vest în favoarea proiectului rival ar trebui să însemne o veritabilă alarmă de trezire pentru România. Care alternative avem şi care ar trebui să ne fie priorităţile în perioada următoare. | De Eugenia Guşilov.
Fantoma Nabucco revine între proiectele energetice ce pot beneficia de fonduri UE
Comisia Europeană (CE) a inclus mai multe proiecte energetice la care participă şi România, între care AGRI şi un gazoduct pe traseul Bulgaria-România-Ungaria-Austria, pe o listă de 250 de „proiecte de interes comun“ la nivel comunitar, care pot beneficia de finanţare totală de 5,85 miliarde de euro în perioada 2014-2020.
Scut nuclear împotriva dependenţei de gazul rusesc
Eşecul Nabucco a crescut exponenţial importanţa strategică a Nuclearelectrica, aflată la doar câteva săptămâni înainte de listarea la bursă, în contextul strategiei statului român de asigurare a independenţei energetice.
Kazahstanul vrea să livreze României gaze prin South Stream
Autorităţile din Kahazstan au propus României o formulă în care să asigure livrarea de gaze naturale printr-o extensie din Bulgaria spre România a gazoductului South Stream, potrivit unui comunicat al Guvernului.
Trei companii din consorţiul care dezvoltă câmpul gazerifer Şah Deniz din Azerbaidjan, respectiv British Petroleum, SOCAR şi Total, vor prelua 50% din gazoductul TAP, care a fost selectat în lunie iunie, în detrimentul Nabucco, pentru transportul de gaze azere spre Europa.
Azerbaidjan alege: Nabucco sau conducta Transadriatică (TAP)
Comisia Europeană aşteaptă ca Azerbaidjanul să facă alegerea între proiectele Nabucco Vest şi al Conductei Transadriatice (TAP) pentru transportul de gaze naturale din rezervele azere din zona caspică, a declarat vineri şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, după o întâlnire cu preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev.
Niciun proiect energetic moldo-român nu a fost inclus pe lista de priorităţi a UE
Comisia Europeană a făcut publică lista a 250 de proiecte de infrastructură din domeniul energiei şi gazelor, majoritatea transnaţionale, care ar putea beneficia de fonduri globale de aproape 6 miliarde de euro în perioada 2014-2020.