Fermierii bulgari au protestat în fața guvernului și au blocat două bulevarde în capitală

0
Publicat:

Agricultorii bulgari au organizat marţi un amplu protest la Sofia pentru a cere demisia ministrului de resort, Kiril Vatev, mai multe subvenţii şi modificări ale Green Deal, pactul verde al UE.

foto protest fermieri bulgari
Fermierii bulgari au protestat în fața guvernului

Sute de agricultori şi crescători de animale din 26 de asociaţii, printre care producători de lapte şi cultivatori de fructe şi legume, au blocat temporar două bulevarde principale în timpul protestului în faţa sediului Consiliului de Miniştri, transmite DPA.

De asemenea, demonstranţii au vărsat lapte pe stradă ca parte a protestului.

Postul de televiziune bTV a relatat că au avut loc ciocniri între demonstranţi şi poliţişti, care i-au împiedicat pe fermierii furioşi să intre în clădirea guvernului.

Manifestanţii au spus că prim-ministrul Nikolai Denkov a refuzat întâlnirea pe care i-au propus-o.

Luni seară a fost semnat un acord între guvern şi Camera Agrară Bulgară, o organizaţie-umbrelă, pentru acordarea de compensaţii fermierilor care se luptă să concureze cu cerealele mai ieftine importate din Ucraina.

Fermierii care au demonstrat marţi în faţa Consiliului de Miniştri nu sunt reprezentanţă de Cameră şi insistă să continue protestele.

Un al treilea grup de producători agricoli, care nu este implicat nici el în acordul cu guvernul, s-ar putea alătura unor blocade comune cu fermierii protestatari din ţara vecină Grecia.

Precum fermierii bulgari, agricultorii din Franța, din Polonia și din Belgia au blocat recent drumurile principale către capitalele națiunilor. 

Uniunea Europeană „nu încetează să sufoce, să stoarcă şi să strivească agricultorii săi", acuză de partea sa Federaţia valonă a agricultorilor din Belgia, referitor la blocarea drumurilor (FWA), sindicat care consideră că „a sosit momentul de a repune realităţile agricole şi agro-economice în centrul deciziilor europene".

Protestele agricultorilor s-au înmulţit în statele UE, aceştia fiind nemulţumiţi de restricţiile ce le sunt impuse prin politicile de mediu ale UE, de pătrunderea liberă pe piaţă a produselor ucrainene şi de creşterea costurilor, unele din aceste costuri fiind tot rezultatul noilor politici de mediu sau al unor decizii guvernamentale, precum creşteri de accize la combustibil ori eliminarea unor subvenţii.

La fel ca în alte state din Uniunea Europeană, în Grecia fermierii desfăşoară proteste pentru a cere mai mult sprijin din partea guvernului şi a denunţa politica agricolă europeană. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite