Fenomenul „Marea demisie” continuă cu presiune pe salarii: 40% dintre angajaţii români cer majorarea salariului, iar 16% vor să-şi schimbe locul de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
faliment-personal-datorii-scadere-economica-facturi-calcule-griji-financiare

Fenomenul ”marea demisie” la nivel global va continua în următorul an cu o presiune şi mai mare pe creşterea salariilor. Dintre angajaţii din România, 40% intenţionează să ceară o majorare salarială în următorul an, iar 16% vor să-şi schimbe angajatorul, potrivit rezultatelor pentru România ale sondajului global Workforce Hopes and Fears, realizat de PwC.

Comparativ, la nivel global, mai mulţi angajaţi (19%) vor să schimbe angajatorul şi 35% vor să solicite creşterea salariului în următoarele 12 luni.

Potrivit sondajului, doar 13% dintre angajaţii români sunt ”foarte de acord” cu afirmaţia că sunt corect plătiţi şi 26% sunt moderat de acord. Procentele sunt similare cu cele de la nivel global, de 19% şi, respectiv, 23%. De asemenea, un sfert dintre angajaţii români şi aceeaşi pondere la nivel global sunt foarte de acord cu afirmaţia că actualul loc de muncă îi împlineşte personal.

”Încrederea şi ataşamentul angajaţilor faţă de angajatori s-au deteriorat în ultimii doi ani, pe fondul pandemiei care a impus restricţii şi a redus spre zero interacţiunea directă, personală pentru bună perioadă de timp. În România, doar 1 din 5 angajaţi este foarte mulţumit în prezent (21%) de actualul loc de muncă, iar la nivel global au această părere 28% dintre respondenţi. Desigur, recompensa financiară rămâne cea mai importantă, atunci când angajaţilor li se cere să arate care sunt principalele lor motivaţii. Totuşi, împlinirea personală prin muncă este menţionată la mică distanţă de salariu, ceea ce ne face să credem că schimbările dramatice din ultimii doi ani şi-au pus amprenta asupra întregului mod de a lucra, diminuând angajamentul şi satisfacţia faţă de muncă. Incertitudinea sanitară, socială, mai nou provocările economice, în special inflaţia, războiul au amplificat anxietatea şi epuizarea (starea de ”burn out”)”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Astfel, plata unui salariu corect este principalul motiv pentru schimbarea locului de muncă pentru 78% din angajaţii români şi 72% dintre cei de la nivel global. Următoarele locuri sunt ocupate de dorinţa de a avea un loc de muncă în care se pot simţi ei înşişi, menţionată de 76% dintre respondenţii din România şi un loc de muncă care îi împlineşte, de 71%.

Angajaţii cred că angajatorii nu investesc suficient în tehnologii şi upskilling

Întrebaţi ce îi îngrijorează cel mai mult când se gândesc la impactul tehnologiilor asupra locului actual de muncă în următorii 3 ani, aproape 40% dintre angajaţii români au răspuns că angajatorii nu investesc în tehnologii inovative, iar 35% au indicat lipsa oportunităţii de a lucra cu/învăţa de la colegi care au aptitudini tehnice/digitale. Comparativ, 36,8% dintre respondenţii de la nivel global au arătat că organizaţiile pentru care lucrează nu investesc în tehnologii noi, iar 40% deplâng lipsa oportunităţii de învăţa de la colegi specializaţi. 

În acest context, aproape o treime dintre angajaţii români sunt de părere că angajatorii nu îi învaţă aptitudini tehnice/digitale relevante pentru forţa de muncă a viitorului.

Sondajul Workforce Hopes and Fears a fost realizat de PwC în rândul a peste 52.000 de angajaţi din 44 de ţări. În România eşantionul a cuprins peste 520 de respondenţi. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite