Exporturile Germaniei au scăzut în luna octombrie, pe fondul reducerii cererii pentru bunuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exporturile Germaniei au scăzut mai mult decât se estima în octombrie, arată datele publicate luni de Oficiul federal de statistică (Destatis), pe fondul reducerii cererii pentru bunurile din cea mai mare economie europeană.

Foto drapel Germania și teancuri de monede tip euri
Exporturile germane au scăzut mai mult decât se anticipa Foto: Shutterstock

Exporturile au scăzut cu 0,2% în octombrie, după un declin de 2,5% luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 1,1%. Exporturile în statele membre UE au scăzut cu 2,7%, iar cele în ţările din afara UE au urcat cu 2,9%, transmit DPA și Reuters.

Importurile au scăzut în octombrie cu 1,2%, după un declin de 1,9% luna precedentă. Ca rezultat, excedentul comercial al Germaniei s-a situat în octombrie la 17,8 miliarde de euro, de la 16,7 miliarde de euro luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la un surplus de 17 miliarde de euro.

În octombrie, comparativ cu perioada similară din 2022, exporturile şi importurile au scăzut cu 8,1% şi, respectiv, cu 16,3%.

În total, exporturile companiilor germane s-au situat la 126,4 miliarde de euro, în timp ce Germania a importat bunuri de 108,6 miliarde de euro.

Comerţul exterior al Germaniei simte de ceva timp efectele slăbiciunii economiei mondiale, care au redus cererea pentru bunuri "Made in Germania". Exporturile în perioada ianuarie - octombrie 2023 au scăzut cu 0,8% faţă de perioada similară din 2022. Anul trecut, comerţul exterior al Germaniei a atins un nivel record, pe fondul inflaţiei ridicate şi al creşterii preţurilor.

Datele publicate luni indică „imaginea generală a cererii interne slabe. Este devreme pentru a discuta despre trimestrul patru, dar datele de luni sugerează că exporturile de bunuri nu au avut un start bun”, a apreciat Claus Vistesen, economist şef la Pantheon Macroeconomics. 

În plus, datele compilate în vara acestui an arătau că Germania nu mai deține locul de cea mai puternică economie a Europei, ci mai degrabă este veriga slabă a zonei euro. Analiștii spun aceste lucruri doarece economia Franței a crescut semnificativ mai repede decât se estima, iar inflația s-a redus, oferind o surpriză plăcută, deoarece creșterea ratelor dobânzilor a stârnit temeri de recesiune în zona euro.

Impulsionat de o creștere a exporturilor, produsul intern brut (PIB) a crescut cu 0,5% între aprilie și iunie, după ce a crescut cu 0,1% în primele trei luni ale anului, a anunțat vineri agenția de statistică Insee. Economiștii chestionați au estimat o expansiune de 0,1%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite