Exporturile de cereale ale României au scăzut în primul semestru cu 9%, până la 846 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fermierii români au realizat în acest an o producţie-record de grâu, de 8,42 milioane de tone de grâu
Fermierii români au realizat în acest an o producţie-record de grâu, de 8,42 milioane de tone de grâu

România a exportat, în prima jumătate a acestui an, cereale în valoare de 846 de milioane de euro, în scădere cu aproape 9% faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, de 929 milioane de euro, potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS), scrie News.ro.

În acelaşi timp, cantitatea de cereale trimisă de România în străinătate a ajuns la 4,3 milioane de tone, în scădere cu 6,5% faţă de primul semestru din 2015.

Astfel, preţul mediu de achiziţie pe kilogram a fost de 19 eurocenţi în prima jumătate a anului, faţă de 20 de eurocenţi în perioada corespunzătoare de anul trecut.

Valoarea exporturilor în primele trei pieţe externe de cereale ale României a scăzut de la 287 milioane euro, în prima jumătate a anului trecut,  până la 251 milioane euro în primul semestru din  2016, arată statisticile oficiale.

Reducerea sumelor încasate a fost influenţată de scăderea volumelor exportate pe cele trei pieţe, la 1,5 milioane de tone, de la 1,66 milioane de tone în perioada ianuarie-iunie 2015.

În prima jumătate a anului trecut, principalele pieţe de export pentru cerealele româneşti au fost Egipt, cu un volum de 685.000 tone, Turcia (541.000 tone) şi Spania (437.000 tone).

După valoarea sumelor încasate, exporturile de grâne în Egipt a adus cele mai mari încasări traderilor de pe piaţa românească, de 129 milioane euro, în timp ce exporturile în Turcia au însumat 89 milioane euro, iar cele în Spania - 69 milioane euro.

În prima jumătate a acestui an, principalii clienţi ai României pentru cererale au fost Egipt (594.000 tone), Iordania (547.000 tone) şi Libia (362.000 tone). 

În al doilea semestru, exporturile de grâu către Egipt au fost afectate de introducerea unei politici a toleranţei zero faţă de cornul secarei, un parazit al grâului, în 31 august.

După această dată, Egiptul a respins cantităţi de grâu de la principalii furnizori, inclusiv din România. Politica a fost anulată după aproape o lună.

În acest an fermierii români au obţinut o recoltă-record de grâu, de 8,42 de milioane de tone, în creştere cu 7,3% faţă de producţia obţinută în 2015. De asemenea, producţia de rapiţă a României a crescut în acest an cu 38%, până la 1,26 milioane tone.

Totuşi, România continuă să aibă randamente mult mai slabe comparativ cu statele dezvoltate din vestul Europei la majoritatea culturilor agricole.

Recent, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, a afirmat că randamentul agricol al României la culturile de porumb se situează la jumătate faţă de cel obţinut de ţările dezvoltate, deşi România are un sfert din suprafaţa agricolă cultivată cu porumb la nivel european.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite