Experţi Deloitte se aşteaptă la o perioadă mai paşnică în zona modificărilor fiscale. Controalele ANAF s-au intensificat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
anaf

Anul 2019 a fost mai temperat faţă de anii anteriori din punctul de vedere al numărului modificărilor din domeniul fiscal, însă impactul Ordonanţei 114 a fost enorm, astfel că şi în viitor se aşteaptă o perioadă mai paşnică, dar care va fi folosită pentru a repara problemele create de acest act normativ, sunt de părere experţii Deloitte.

„Numărul de modificări fiscale faţă de anul trecut a fost mai mic, dar impactul Ordonanţei 114 a fost mare şi acum încă încercăm să reparăm din problemele apărute cu această OUG. Impactul a fost enorm pentru foarte multe din industriile de pe piaţă, energie, telecom, pensii. A avut şi o parte pozitivă, în sensul încurajării sectorului construcţiilor, dar şi acela a avut probleme administrative care au necesitat clarificări. În prezent avem îmbunătăţiri în anumite domenii şi pentru anumite industrii, că vorbim de sectorul bancar sau telecom, dar există sectoare unde este în continuare nevoie de clarificări”, este de părere Dan Bădin, Partener coordonator servicii fiscale şi juridice în cadrul Deloitte.

Potrivit lui, există încă incertitudine şi nu se ştie care va fi viitorul acestei ordonanţe, dar Bădin se aşteaptă ca unele prevederi să fie păstrate.

În ceea ce priveşte alte modificări în zona fiscală, Dan Bădin susţine că Deloitte se aşteaptă să vadă în continuare schimbări, datorate atât schimbărilor politice şi constrângerilor bugetare.

„Cele 3 rânduri de alegeri care urmează vor constitui un factor inhibitor şi multe dintre schimbări vor fi amânate după alegerile parlamentare. Asta nu înseamnă că nu vom mai vedea nimic între timp. Când se realizează bugetul, în funcţie de deficit s-ar putea să vedem modificări. Ne aşteptăm la o perioadă mai paşnică. Ne aşteptăm la puţin calm cel puţin până la alegerile parlamentare şi formarea unei noi majorităţi. Pe de altă parte, sunt modificări care vin din zona UE”, a explicat Bădin.

Impact mare al „amnistiei fiscale”

În schimb, o modificare cu impact vine de la Ordonanţa 6, care se referă la restructurarea obligaţiilor fiscale restante şi care în multe aspecte seamănă cu o amnistie, susţine Alexandra Smedoiu, Partener servicii fiscale Deloitte.

„Nu ştim dacă va fi făcută publică o listă cu numărul societăţilor care au aplicat, probabil nu va fi extrem de mare, dar ca şi magnitudine a obligaţiilor fiscale care ar putea fi iertate la plată sumele ar putea fi foarte mari. Vorbim de renunţarea la o parte din veniturile cuvenite către bugetul de stat. Statul renunţă de bunăvoie la o parte din aceste venituri pe care le-ar fi putut încasa în alte condiţii.  Pe de altă parte, discutând şi cu contribuabilii corecţi, e un fel de competiţie neloială, cei care au plătit la timp impozitele nu au avut scutiri. Se întreabă de ce nu primesc niciun fel de bonificaţii. Din câte ştim, nu se ia în calcul acordarea unor bonificaţii. Pe piaţă s-a creat un fel de nelinişte cu privire la această măsuri care poate încuraja comportamente deviate. Motivaţia să îţi mai plăteşti la timp toate dările poate să scadă. La nivelul celor mai mari companii nu se pune problema, dar este un factor de avut în vedere. Restructurarea datoriilor ar putea fi văzută ca o modalitate de a afecta competiţia”, susţine Smedoiu.

Întârzieri la rambursarea TVA

Vlad Boeriu, Partener impozite indirecte în cadrul Deloitte mai atrage atenţia că nu au existat mari modificări în aria de TVA, deşi ar fi trebuit să existe, nici split TVA nu s-a modificat, însă au reînceput să apară întârzierile în rambursarea TVA.

Potrivit lui Boeriu, cam de prin martie-aprilie s-au oprit rambursările de TVA, mai devreme decât de obicei, iar întârzierile sunt mai mari decât anul anterior, când la nivelul lunii octombrie deja erau soluţionate rambursările pe primul semestru.

Mai multe controale, în special inopinate

De asemenea, controalele fiscale au fost destul de multe anul acesta, existând şi un număr crescut de controale inopinate, susţine Dan Bădin.

„Autorităţile nu au venit cu clarificări, ci au venit cu un val consistent de controale. Îl trăim chiar în această perioadă, controale inopinate care sunt derulate în mod organizat. Au o finalitate negativă pentru contribuabili, deoarece perturbă activitatea”, susţine şi Cristi Secrieru, Partener Reff & Asociaţii, societatea de avocaţi membră a reţelei Deloitte Legal.

Potrivit lui, au existat peste 40.000 de controale anual în 2017 şi 2018, iar în 2019 Deloitte se aşteaptă cam la aceeaşi cifră. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite