Eurohold: Retragerea licenței Euroins nu este bazată pe motive economice. Compania are lichidități
0Assen Hristov, președinte Eurohold, compania mamă a Euroins, a declarat luni, într-o conferință de presă că ridicarea licenței de către ASF nu este bazată pe motive economice.

Șeful Eurohold a precizat că Euroins și-a achitat toate datoriile către statul român și că la data ridicării licenței compania avea suficiente lichidități și creanțe de recuperat pentreu a supraviețui.
„Euroins și-a achitat toate datoriile către statul român.
Ce înseamnă insolvență? E atunci când o companie nu poate să-și achite obligațiile pe termen scurt și pe termen lung
La 16 martie 2023, când a fost ridicată licența, în conturile companiei existau 8 milioane de euro (40 de milioane de lei) și sume care trebuiau recuperate de la brockeri încă 70 de milioane de lei.
Cheltuielile zilnice ale companiei sunt de 5,5 milioane de lei pentru plata daunelor și, în medie 1 sau 1,5 milioane de lei pentru cheltuieli. Deci compania are fonduri suficiente pentru a acoperi cheltuielile pentru următoarele 15 – 20 de zile. Având în vedere că dl Roșu a spus că Euroins a achitat aproape la zi toate cheltuielile, putem spune că societatea nu are nicio problemă și nu poate fi numită insolvabilă.
În ultimii doi ani ASF nu ne-a cerut să corectăm nicio informație trimisă fie către ei, fie către EIOPA”, a spus Assen Hristov, președinte Eurohold.
„ASF a anunțat că Euroins are nevoie de 400 de milioane de euro. Repet, acest lucru este doar pe hârtie. Care este întrebarea? Ei recunosc contractul de reasigurare sau nu? Sunt contracte reale și deja au fost efectuate plăți pe aceste contracte
Echipa ASF a decis că are dreptul de a nu recunoaște acest contract”, a spus Assen Hristov, președinte Eurohold.
Ce se poate întâmpla dacă nu se recunoaște contractul de reasigurare. În acest caz, indiferent de rezervele majorate suntem acoperiți, nu la 140%, ci la 110%.
Sper că ați înțeles de ce sunt atât de importante contyractele de reasigurare. Pentru că noi dacă aplicăm aceste contracte de reasigurare, compania nu are nicio problemă dpdv financiar. Poate ASF să recunoască aceste contracte? până în prezent au fost recunoscute de cel păuțin 3 ori. în iulie 2020, ASF a efectuat un control asupra acestor contracte și nu au avut observații. În septembrie 2020 a efectuat un control asupra rezervelor tehnice și chiar dacă au avut anumite comentarii, în ce privește sumele nu au avut nicio obiecțiune și au recunoascut aceste contracte.
În al treilea rând, contractele de reasigurare au fost controlate și acceptate și de PwC. În toată această perioadă, aceste contracte de reasigurări au fost recunoscute, deci compania nu a avut nicio problemă”, a spus el.
Potrivit acestuia, Euroins a încheiat un nou contract de reasigurare cu EIG Re, care face parte din Grupul Eurohold. O parte din activele Euroins România au fost transferate către EIG Re tocmai pentru a acoperi plata.
„EIG Re este o companie veche, mai veche decât grupul nostru. Subliniez că este cunoscută pe piața internațională de mai bine de 20 de ani. Precizez acest lucru ca urmare a celor dexclarate de domnul Ionescu (ASF), care a spus că nu a auzit de această companie.
În concluzie, contractul cu EIG Re corespunde tuturor cerințelor ASF. Cetățenii României sunt acoperiți și protejați. Acest contract de reasigurare încheiat la data de 9 martie a funcționat perfect și toate obligațiile Euroins au fost achitate până la data de 17 martie, când s-a ridicat licența.
După o lună de tăcere ca urmare a obiecțiunilor noastre, ASF a decis cpă are anumite observații cu cu privire la încheierea acestui contract”, a spus el.