Eugen Teodorovici îi ia locul lui Ionuţ Mişa la Finanţe. Adversar al revoluţiei fiscale, nu vrea închisoare pentru angajatori, este împotriva Declaraţiei 600

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Social-democratul Eugen Teodorovici, preşedinte al comisiei de buget-finanţe din Senat, a fost propus pentru a fi noul ministru de Finanţe, în Guvernul Dăncilă, luându-i locul lui Ionuţ Mişa. În cazul în care va fi acceptat, el va avea pe masă mai multe proiecte asupra cărora s-a arătat a fi împotrivă.

Ionuţ Mişa i-a urat succes, vineri, senatorului Eugen Teodorovici, care îi va prelua portofoliul, şi şi-a exprimat speranţa că acesta va reuşi mult mai mult. „Aceasta este decizia politică şi o respect. Este fostul meu ministru. E colegul meu din PSD şi eu îi urez succes. Sper să reuşească mult mai mult decât am reuşit eu după şase luni”, a spus Mişa la finalul şedinţei CExN. Întrebat dacă îşi reproşează ceva ca ministru, el a afirmat că nu a reuşit să comunice mai bine cu presa. „A fost o problemă efectiv de timp”, a adăugat Ionuţ Mişa.

Critic al „revoluţiei fiscale”

Din funcţia de preşedinte al Comisiei de buget-finanţe din Senat, Eugen Teodorovici a contestat în numeroase rânduri măsurile cuprinse în Ordonanţa 79/2017, care au generat „revoluţia fiscală” de la 1 ianuarie 2018.

El a declarat că Declaraţia 600, care a dat frisoane contribuabililor, trebuie eliminată imediat. „Formularul 600 trebuie eliminat în prima zi în care vine noul ministru. Eu nu pot să spun că mă angajez să fac, eu vă spun ce trebuie să facă un ministru de Finanţe. El trebuie să facă ce e mai bine pentru oameni simpli, pentru cetăţeni. Nu trebuie să pună bariere, ci să le elimine. Diferenţa între noi şi alte ţări pentru a atrage investitori nu este dată de relaxarea fiscală, ci de birocraţie”, a declarat Eugen Teodorovici, la Antena 3, la începutul acestei săptămâni.

Dacă el va fi acceptat, ordonanţa pentru prorogarea termenului de depunere a Declaraţiei 600 va ajunge pe masa sa în data de 31 ianuarie.

Mai mult, Teodorovici a criticat şi impozitul de 1% pe cifra de afaceri şi a promis că limitele privind deductibilitatea dobânzilor şi a costurilor de finanţare vor fi majorate. El a pledat în acelaşi timp ca impozitul pe cifra de afaceri să fie opţional până la 1 milion euro, amendament aflat acum în dezbatere în Parlament şi care ar avea nevoie de susţinerea Ministerului Finanţelor.

Teodorovici s-a declarat totodată şi împotriva reintroducerii pedepsei cu închisoarea pentru angajatorii care nu achită într-un anumit termen obligaţii fiscale, după cum prevede un proiect al Finanţelor.

Anterior, Teodorovici spunea despre Ionuţ Mişa că ar trebui să plece din funcţie pentru declaraţiile privind taxa de solidaritate.

El s-a poziţionat şi împotriva majorării accizei la carburanţi: „La supraaciză, până la final de an, cred că ar fi foarte important ca factorul politic, mai ales partidul nostru de guvernământ şi ALDE, desigur, să facă o analiză şi eu sper din toată inima să se renunţe la o astfel de măsură care nu are cum să aducă niciun beneficiu pentru economia din România. Ne uităm la ţările din jur, care au deja mult mai ieftin combustibilul, ceea ce arată foarte clar că nu a fost o măsură logică”.

Teodorovici a susţinut şi eliminarea obligativităţii plăţii defalcate a TVA şi aplicarea ei pentru firmele de stat. Nu a avut însă sprijin politic, iar sistemul a fost introdus, într-o formă modificată. Liviu Dragnea critica, în septembrie, decizia Comisiei de buget din Senat condusă de Teodorovici, care menţinea măsura de „split TVA“ doar pentru firmele care au contracte cu statul. „Pe domnul Teodorovici probabil că îl tulbură funcţia foarte mult“, spunea atunci, ironic, Dragnea.

Anterior, Teodorovici a fost demis din funcţia de consilier onorific al premierului Mihai Tudose.

Diplomă de la Academia SRI

Eugen Teodorovici a recunoscut în octombrie 2017, fiind întrebat de deputatul PMP Robert Turcescu, faptul că a primit o diplomă de la Academia Naţionala de Informaţii, dar  fără să fi „trecut vreodată pe acolo“. SRI confirmă că Teodorovici a urmat „un curs pentru civili“ şi susţine că Academia de Informaţii s-a autosesizat.

SRI a reacţionat, ulterior: „Domnul Eugen Teodorovici a absolvit Colegiul Naţional de Informaţii în 2013, un curs postuniversitar de 45 de zile dedicat civililor. Senatul actual al Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” (ANIMV) s-a autosesizat pentru a verifica condiţiile de absolvire în cazul domnului Teodorovici. Vă informăm că rezultatul acestor verificări va fi comunicat public pe site-ul ANIMV“. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite