Energia nucleară înregistrează o revenire puternică în toată lumea, arată datele IEA

0
Publicat:

Directorul general al Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, crede că energia nucleară înregistrează "o revenire puternică" în toată lumea, transmite DPA.

foto reactoare nucleare
Energia nucleară a devenit tot mai importantă în lume

Aceste evoluţii se văd în Franţa, Asia, America de Nord, Orientul Mijlociu şi în alte zone, a declarat Birol pentru DPA, înaintea reuniunii IEA de marţi, de la Paris. "După invadarea Ucrainei de către Rusia, multe ţări au înţeles importanţa energiei nucleare, alături de regenerabile, generarea electricităţii pe plan local", a explicat şeful IEA.

Acesta s-a exprimat critic la adresa Germaniei, care a renunţat anul trecut la energia nucleară.

"Dacă eram reprezentantul unui guvern dintr-o ţară unde exista tehnologie care funcţiona impecabil, fără alte probleme, să las deoparte energia nucleară şi să analizez opţiuni care, pe de o parte, sporesc dependenţa mea de alte ţări şi de asemenea duc la creşterea emisiilor m-aş fi gândit de două ori", a declarat Birol.

Guvernul belgian avea o politică similară înaintea invaziei, apoi a schimbat-o radical, a subliniat şeful IEA. Acesta a admis că problema deşeurilor nucleare este serioasă, dar a argumentat că poate fi rezolvată şi nu reprezintă un motiv "pentru a lăsa deoparte această tehnologie".

În luna decembrie a anului trecut, COP28 a solicitat triplarea capacităților de producere a energiei nucleare la nivel mondial până în 2050 în raport cu 2020, în scopul reducerii dependenței de cărbune și gaz.

Asta după ce la nivelul UE cu greu s-a acceptat trecerea energiei nucleare în taxonomie și plasarea acesteia ca și combustibil de tranziție în anul 2022”, precizează Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI).

Potrivit acestuia, disputa cu privire la modul de tratare a energiei nucleare în UE, privind modul în care Europa intenționează să avanseze către o energie mai curată, a fost tranșată în favoarea dezvoltării capacităților de producere a energiei nucleare în viitor. „Din fericire conceptele inginerești au reușit să detroneze opiniile politcienilor și să prevină situații critice viitoare, dar și să vină cu soluții securitare privind modul în care UE își asigură sursele de energie pe măsură ce se dorește îndepărtarea de gazul rusesc, și modul în care industria UE poate avea prețuri accesibile la energie pentru a concura cu SUA si China”, afirmă expertul în energie.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite