Enel, cercetată în Italia cu privire la scumpirea facturilor la energie

0
Publicat:

Autoritatea antitrust din Italia analizează modul în care cea mai mare companie de utilități din țară, Enel, a comunicat clienților săi casnici scumpirea gazului și energiei electrice.

Collaj foto cu un contor electric lângă flacăra unui aragaz și bancnote euro
Enel este cercetată în Italia cu privire la scumpirea facturilor la energie

Autoritatea a declarat că din ianuarie a primit plângeri de la peste 600 de clienţi şi companii mici cu privire la creşterile facturilor pentru energie efectuate de Enel Energia, deţinută integral de Enel, pentru perioada octombrie 2023-ianuarie 2024.

Clienţii s-au plâns de lipsa unei comunicări clare şi scrise din partea Enel pentru a-i informa cu privire la viitoarele creşteri de preţuri, lucru care i-a lipsit de şansa de a renunţa la contracte şi de a trece la alt furnizor, scrie Reuters.

Enel Energia a declarat într-un comunicat că crede că a acţionat întotdeauna în deplină conformitate cu reglementările primare şi sectoriale, precum şi cu reglementările contractuale.

Reprezentanții companiei au spus că sunt încrezători că vor putea demonstra corectitudinea deplină a acţiunilor sale.

Sub noul director general Flavio Cattaneo, Enel, controlată de stat, a raportat o creştere cu 12% a câştigurilor sale ordinare înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) în 2023, la 22 de miliarde de euro, datorită creşterii activităţii sale de servicii pentru persoane fizice din Italia.

Spre finalul anului trecut, autoritatea pentru concurență din Italia (AGCM) anunța că a amendat șase furnizori de energie electrică cu peste 15,6 milioane de euro pentru că au cerut consumatorilor să plătească facturi mai mari într-o perioadă în care era în vigoare un embargou cu privire la majorările de prețuri.

Facturarea „agresivă” s-a derulat în perioada cuprinsă între luna august 2022 şi luna iunie 2023, când guvernul de la Roma a interzis furnizorilor de gaze şi electricitate să majoreze preţurile în mod unilateral, a precizat AGCM într-un comunicat de presă, transmite Reuters.

Grupul Enel a primit amenda maximă posibilă, de 10 milioane de euro, în timp ce Eni a primit o amendă de 5 milioane de euro pentru că aceste firme au majorat preţurile pentru peste patru milioane de clienţi, fără un avertisment prealabil.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite