Economist: „România va intra în recesiune“. De unde va veni criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România ar putea înregistra două trimestre consecutive de contracţie economică, adică ceea ce se cheamă recesiune, spre finalul anului 2019 sau în 2020, dar nu vom vedea scăderi de minus 7%, cum am văzut în criza precedentă, a explicat marţi Dan Bucşa, economist-şef al UniCredit pentru Europa de Est.

Potrivit acestuia, următoarea încetinire a economiilor ar putea veni tot din SUA, dar pe fondul unei contracţii a comerţului global şi a tensiunilor comerciale, scrie Hotnews

De data aceasta, spaţiul fiscal de care dispune economia României este foarte limitat, deficitul structural (deficitul care nu ţine cont de poziţia ciclică sau anticiclică a economiei) fiind de 4%, ceea ce înseamnă un nivel foarte ridicat. 

Cel mai mare risc la adresa stabilităţii economiei, consideră Dan Bucşa, este politica fiscală a Guvernului. El a atras atenţia asupra faptului că ne aruncăm la creşteri salariale şi de pensii într-o manieră nesustenabilă, pe fondul unei colectări deplorabile. În plus, adaugă Bucşa, faptul ca România nu atrage fonduri europene înseamnă dobânzi mai mari la lei. 

Potrivit economistului şef pentru Europa de Est al Unicredit, în discuţiile oficiale cu reprezentanţii guvernamentali, aceştia prezintă pe hârtie intenţia de a lua măsuri foarte bune, dar ”extrem de puţine, ca să nu spun că doar una singură” e aplicată cu adevărat. Trebuie făcute investiţii, trebuie corelate salariile cu productivitatea, trebuie atrase fonduri europene, sugerează Dan Bucşa.

Riscul unei recesiuni tehnice este foarte mare

„Riscul unei recesiuni tehnice în România, în a doua parte a anului viitor sau în 2020, este unul foarte mare, recesiune tehnică însemnând două trimestre consecutive de reducere a PIB. Dacă Europa va creşte cu 1%, probabil că vom evita recesiunea. Dacă, însă, va creşte cu mai puţin de 1%, atunci sunt şanse mari să fie o recesiune. Prognozele noastre arată o încetinire a economiei în 2020 undeva foarte aproape de 2%”, a spus Bucşa. 

Acesta a explicat că, în România, creşterea economică a fost bazată pe consum, iar acum această contribuţie nu mai poate fi atât de mare.

„În al doilea rând contribuţia stocurilor ar trebuie să înceteze la un moment dat, în al treilea rând investiţiile probabil se vor reduce, iar în al patrulea rând nu vedem cum vor creşte exporturile nete deşi se va da în folosinţă o fabrică destul de mare de electrocasnice, la sfârşitul anului 2019. De asemenea, industria auto s-ar putea să performeze mult mai prost. Suntem la finalul unui ciclu de cumpărări de automobile în Europa, dar poate fi stimulat prin scheme de tipul "Rabla"", a spus Bucşa.

Situaţia din SUA se va răsfrânge şi asupra noastră

Economistul a afirmat că, până în 2020, Statele Unite vor intra în recesiune tehnică şi, probabil, că aceasta se va răsfrânge asupra economiei globale, în general, şi fireşte vom fi şi noi afectaţi. 

„Sper să nu mai avem iluzia din 2008 că suntem o insulă de stabilitate, adică toată lumea cade în jurul nostru şi la noi va fi soare.

La noi, în regiune, în afara Turciei şi Ucrainei, cel mai mare risc este în România, de departe, iar în Ungaria într-o oarecare măsură în ceea ce priveşte dobânzile pe termen lung.

E normal ca în a doua parte a ciclului economic să vedem consumul contribuind mai puţin la creştere. În schimb, investiţiile încep să contribuie mai mult. În acest moment, doar două ţări în care investiţiile scad în acest an, şi anume România şi Turcia, care este deja într-o recesiune.

Anul 2019 aduce din nou o lipsă de investiţii în România.

Nu credem că se va schimba politica de investiţii în niciun fel. Pe de altă parte, investiţiile încep să crească în ţări care încep să ia acum fonduri europene: Polonia, Bulgaria şi Croaţia. Noi credem că, per total, regiunea noastră va merge mai bine din punct economic şi financiar faţă decât celelalte regiuni emergente. La începutul fiecărui an avem o conferinţă cu investitorii şi în fiecare an aceştia spun că regiunea noastră este cea mai plictisitoare. De cinci la rând, regiunea noastră a performat cel mai bine. Probabil că se va întâmpla acelaşi lucru şi în 2019", a afirmat Dan Bucşa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite