Economia ucraineană se redresează într-un ritm mai rapid decât se previziona. Ce estimează analiștii

0
Publicat:

Produsul Intern Brut al Ucrainei a scăzut cu 10,5% în primul trimestru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, a anunţat vineri Ministerul Economiei, transmite Reuters.

Economia Ucrainei s-a contractat cu 10,5% în primul trimestru, Foto: Shutterstock
Economia Ucrainei s-a contractat cu 10,5% în primul trimestru, Foto: Shutterstock

Potrivit sursei citate, declinul este mai redus decât se estima iniţial, ceea ce arată că economia se adaptează mai rapid decât se previziona la evoluţiile provocate de invazia rusă, a indicat Ministerul Economiei.

Instituţia a precizat că iniţial era aşteptat un declin de 14,1% al Produsului Intern Brut al Ucrainei în primul trimestru din 2023.

Datele arată că economia ucraineană se adaptează şi se redresează într-un ritm mai rapid decât se previziona anterior. Guvernul va continua să se concentreze pe stabilizarea situaţiei în sectorul energetic şi rezolvarea problemelor logistice cu care se confruntă exporturile ţării", a afirmat Iulia Sviridenko, vicepremier şi ministru al Economiei.

Anul trecut, Produsul Intern Brut (PIB) al Ucrainei a scăzut cu 29,1% în 2022 comparativ cu 2021, iar pentru acest an Guvernul şi analiştii estimează o uşoară creştere.

Comisia Europeană a prelungit, în această săptămână, embargoul care vizează importurile de cereale din Ucraina până la data de 15 septembrie.

Potrivit oficialilor europeni, măsurile temporare au fost adoptate din cauza blocajelor logistice privind aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia și cu condiția ca statele membre să nu mențină măsuri restrictive. Executivul comunitar a precizat că, în această perioadă, grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele din floarea soarelui, provenite din Ucraina, vor putea fi vândute în orice altă ţară din blocul comunitar.

Produsele pot continua să circule sau să tranziteze aceste cinci state membre prin intermediul unui regim de tranzit vamal comun sau pot fi direcționate către o țară sau un teritoriu din afara UE.

La data de 2 mai, Uniunea Europeană a impus restricţii până pe 5 iunie, pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe din floarea soarelui provenite din Ucraina, în ideea de a diminua oferta în exces de cereale în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Aceste ţări s-au plâns că cerealele ieftine din Ucraina fac producţia locală neprofitabilă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite