Economia merge mai încet: Comisia Europeană a redus estimarea de creştere economică a României în acest an, de la 2,8% la 2%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeană avertizează asupra scăderii ritmului de creştere economică
Comisia Europeană avertizează asupra scăderii ritmului de creştere economică

Comisia Europeană (CE) a redus semnificativ prognoza privind evoluţia PIB-ului României în acest an, ca urmare a încetinirii creşterii în cel de-al doilea trimestru, anticipând un avans anual de 2%, faţă de o creştere de 2,8% estimată în iunie, potrivit prognozei economice de toamnă.

În prognoza de primăvară, Comisia anticipa o creştere economică de 2,5% pentru acest an.

„Ritmul creşterii economice s-a redus de la 3,5% în 2013 la 2,4% în prima jumătate a anului, în principal ca urmare a încetinirii puternice din al doilea trimestru, de 1,2% raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea a fost sprijinită de consumul privat şi exporturile nete, în timp ce investiţiile au continuat să contribuie negativ la creşterea PIB. Ca urmare, avansul economic este estimat pentru 2014 este estimate la 2%“, se arată în raportul Comisiei publicat luni.

Scandalul recesiunii tehnice

Economia României a recăzut în recesiune tehnică, după un recul de 0,1% în primul trimestru şi de ,09% în cel de-al doilea trimestru. Acest lucru a declanşat un scandal politic deoarece Institutul Naţional de Statistică (INS) a trimis doar la Eurostat datele revizuite, nu şi pe plan intern. Instituţia a motivat că s-a folosit un formular vechi de raportare. Datele pentru trimestrul al treilea sunt aşteptate în data de 14 noiembrie, cu două zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Şi prognoza pentru 2015 a fost revizuită în scădere, Comisia estimând un avans economic de 2,4% pentru anul viitor, faţă de proiecţia de 2,6% prezentată în raportul din primăvară.

Revizuire şi pe 2015

Economia locală va fi sprijinită anul viitor de consumul privat, care îşi va continua expansiunea, pe fondul avansului salariilor, al inflaţiei scăzute şi al dobânzilor bancare în scădere, potrivit raportului.

De asemenea, creditarea este estimată să îşi revină uşor în 2015, după doi ani de scădere, ca urmare a creşterii numărului de împrumuturi în monedă locală, a înlesnirii condiţiilor de creditare şi a încetinirii procesului de dezintermediere bancară.

Creşte consumul intern, astfel că importurile încep să bată iar exporturile

Contribuţia pozitivă a exporturilor este estimată să scadă în a doua jumătate a anului 2014 şi să devină negativă în 2015-2016, din cauza creşterii importurilor într-un ritm mai alert faţă de exporturi, se arată în raportul Comisiei, care notează că exporturile îşi vor continua avansul, în ciuda slabei activităţi din zona euro.

Pentru 2016, Comisia anticipează o creştere economică în România de 2,8%.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite