După cea mai mare listare din istoria României, Romgaz revizuieşte estimarea de venituri şi profit, ca urmare a cererii slabe de gaze naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul a obţinut 380 de milioane de euro din vânzarea unui pachet de 15% din Romgaz
Statul a obţinut 380 de milioane de euro din vânzarea unui pachet de 15% din Romgaz

După cea mai mare listare din istoria României, producătorul de gaze naturale Romgaz propune Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) revizuirea în scădere cu 10% a veniturilor pentru acest an, la 4,43 miliarde lei, şi cu 9,2% a profitului net, la 1,27 miliarde lei, din cauza reducerii cererii şi preţului gazelor comercializate.

„Scăderea veniturilor se datorează în mare parte scăderii cantităţii de gaze livrate atât intern, cât şi de import, şi modificării ponderii dintre consumatorii casnici şi noncasnici, ceea ce a dus la scăderea preţului gazelor“, potrivit companiei de stat.

Iniţial, Romgaz estima pentru 2013 venituri totale de 4,92 miliarde de lei şi un profit net de 1,4 miliarde de lei.

De asemenea, cheltuielile companiei sunt revizuite în scădere cu 10,1%, de la 3,24 miliarde de lei la 2,91 miliarde de lei.

Propunerea privind noul buget de vebituri şi cheltuieli urmează să fie supusă aprobării AGA companiei de stat programată pentru 30 decembrie. Romgaz este deţinut de Departamentul pentru Energie.

Elcen şi InterAgro, rău-platnici

Creanţele restante pe care Romgaz le are de încasat au crescut, în varianta rectificată a bugetului, de 2,3 ori, de la 181 milioane de lei la 428 milioane de lei, „ca urmare a previzionării nerespectării eşalonărilor de către societăţile Electrocentrale Bucureşti şi Interagro“.

Producătorul de electricitate şi căldură Electrocentrale Bucureşti este deţinut de stat, prin Departamentul pentru Energie şi furnizează căldură şi apă caldă în Capitală. Grupul Interagro este controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, cel mai bogat român, potrivit topului Forbes 500 Miliardari.

Profitul net al Romgaz a scăzut cu 55% în primele nouă luni, la 410,6 milioane lei (93,1 milioane euro), iar cifra de afaceri a coborât cu 10%, la 2,587 miliarde lei (586,8 milioane euro), ca urmare a diminuării cantităţilor de gaze interne livrate, cât şi a celor din import.

Statul a atras 380 de milioane de euro din vânzarea unui pachet de 15% din acţiunile Romgaz.

Mai puteţi citi: 

Romgaz va săpa anul viitor două sonde de explorare în Marea Neagră

Producătorul de gaze naturale Romgaz Mediaş va săpa anul viitor două sonde în cele două perimetre din Marea Neagră unde este partener cu o firmă din grupul rus Lukoil.

Listarea Romgaz: statul a obţinut peste 380 de milioane de euro, aproape de maximul vizat.Romgaz a vândut 15% din acţiuni prin oferta iniţială pe Bursă, pentru 1,7 miliarde de lei (534 de milioane de dolari sau 382,8 milioane de euro), aproape de maximul vizat. Tranşa destinată investitorilor mici a fost majorată de la 15% la 20% din totalul ofertei, iar investitorii instituţionali din străinătate au preluat 60% din ofertă.

Romgaz are ambiţii regionale. Romgaz va exploata concesiuni de gaze naturale în Marea Neagră împreună cu o serie de noi parteneri şi va intra inclusiv pe proiecte de extracţie a gazelor de şist, orice companie străină care extrage resurse româneşti urmând a avea obligaţia de a avea ca partener o companie din ţara noastră, a declarat, la Adevărul Live, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Romgaz: Memorandumul cu Gazprom a expirat. Depozitele de gaze şi termocentralele comune au rămas doar un vis aşternut pe hârtie. Memorandumul semnat cu Gazprom privind implementarea mai multor proiecte comune, printre care realizarea unor depozite de gaze şi construirea unor centrale în cogenerare, a expirat, iar acum ruşii au altă strategie, a declarat, marţi, Dumitru Rotar, directorul general adjunct al Romgaz.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite