Drumuri toxice: mai multe state americane interzic smoala provenită din cărbune pe motiv că ar conduce la cancer
0
Mai multe state şi oraşe din SUA au decis să interzică folosirea smoalei provenită din cărbuni ca agent izolator după ce o serie de studii au sugerat că substanţa este legată de un risc crescut de cancer, scrie USA Today.
Smoala provenită din cărbuni este considerată agent carcinogen de către Programul Naţional de Toxicologie, mai arată publicaţia.
Luna trecută statul american Minnesota a interzis lucările care conţin astfel de smoală, după ce anterior a fost interzisă în statul Washington. De asemenea, New York-ul a introdus o legislaţie asemănătoare iar un proiect similar se află în dezbatere şi în Congresul american. Săptămâna trecută o comisie din oraşul Chicago a ţinut o întâlnire cu aceeaşi problemă.
Oficialii încearcă să limiteze costurile cu eliminarea substanţei şi să prevină aruncarea sedimentelor contaminate în ape. Tot mai multe oraşe au blocat în ultimii ani smoala respectivă, în state ca Minnesota, Washington D.C., Illinois, Texas, New York, Maryland. Altele, situate în şase state adiţionale au restricţionat uzul.
Hidrocarburi aromate, găsite în lacuri
Oamenii de ştiinţă de la U.S. Geological Survey (USGS), serviciul geologic american, au descoperit că în 40 de lacuri aceste chimicale reprezintă jumătate din substanţele riscante cunoscute sub denumirea de hidrocarburile aromatice policiclice. Un sfert îl reprezintă substanţele provenite din autoturisme, precum uleiul de motor.
Industria nu este de acord şi spune că studiile guvernamentale şi academice sunt defectuase şi că nu există nicio dovadă că smoala provenită din gudron de cărbune are efecte nocive.
Problema a fost detectată pentru prima dată acum un deceniu în oraşul texan Austin, când oficialii nu şi-au putut explica prezenţa hidrocarburilor aromate în ape, până când nu au observat o serie de parcări proaspăt smolite. Cercetările ulterioare realizate de către USGS au descoperit o concentraţie 25 de ori mai mare în praful din apartamentele aflate în zona parcărilor respective. Austin a fost primul oraş care a interzis această substanţă.
Pe lângă smoală există mai multe surse puternice pentru astfel de substanţe: emisiile autoturismelor şi ale termocentralelor, dar şi fumul de lemn sau hamburgerii făcuţi la grătar.
Smoala în cauză este un reziduu rămas după ce cărbunele este încălzit pentru a se realiza cocs pentru producţia de oţel.