Doroş: Fiscul va introduce poprirea electronică, băncile nu vor mai fi înştiinţate prin poştă. Nu vor mai fi blocate toate conturile pentru o sumă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doroş vrea digitalizarea Fiscului
Doroş vrea digitalizarea Fiscului

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) intenţionează să introducă în curând poprirea electronică, care presupune renunţarea la înştiinţarea băncilor prin documente transmise prin poştă despre înfiinţarea popririlor, a declarat joi Dragoş Doroş, şeful înstituţiei. Potrivit preşedintelui ANAF, măsura ar scuti atât angajaţii fiscului, cât şi pe cei ai băncilor de multe ore de muncă.

„Spre exemplu, pentru o datorie la bugetul de stat, trebuie să informăm băncile, astfel încât acestea să ne dea suma. Acum, acest lucru se face doar pe hârtie. Adică ANAF pune documentul la Poştă, ajunge la bancă, care îl trimite registraturii, este repartizat la personalul operaţional care instituie şi execută poprirea. Sunt hopuri şi sughiţuri şi la noi şi la Poştă şi la bănci. E un proces cu multă intervenţie umană“, a spus Doroş, la o conferinţă de profil.

Reprezentanţii Fiscului discută cu cei ai băncilor pentru a implementa automatizarea popririlor. „Vom face o aplicaţie, unde se vor ierarhiza popririle şi se vor executa plăţile“, a explicat Doroş.

Marea nemulţumire: popriri pe toate conturile pentru sume mici

Şeful ANAF a afirmat că măsura va rezolva şi una dintre marile nemulţumiri actuale ale contribuabililor, cea legată de poprirea tuturor conturilor chiar şi pentru o datorie de mică valoare. „Atunci poprirea se face pe toate conturile, la toate cele trei bănci. Popririle astea pe hârtie la cele trei bănci se întâmplă greu, pe când banii circulă rapid: acum am 100 lei, peste o oră nu mai sunt“, a afirmat şeful ANAF. 

Măsura detaliată de şeful Fiscului este inclusă într-un pachet de măsuri lansate în dezbatere, recent, de Ministerul Finanţelor.

În pachetul lansat în dezbatere, ministerul propune „dezvoltarea metodelor de blocare/deblocare a conturilor bancare în timp real/prin intermediul schimbului de informaţii şi documente în mediu electronic, între administraţia fiscală şi instituţiile de credit la care aceşti contribuabili au deschise conturi bancare“.

 Propunerea nu reprezintă, însă, un proiect oficial de modificare a legislaţiei actuale, ci o intenţie care ar trebui, ulterior, să fie dezvoltate în măsuri legislative.

Potrivit Ministeurlui Finanţelor, măsura propusă ar avea ca efect „înlăturarea deficienţelor legate de întârzierea ridicării măsurii popririi conturilor bancare în cazul stingerii obligaţiilor fiscale, întârzieri care, de cele mai multe ori, afectează activitatea contribuabililor“.

Blocarea conturilor, doar pentru suma necesară

Concret, o astfel de măsură ar avea ca efect pozitiv, pentru contribuabili, indisponibilizarea doar a unui cont şi doar pentru suma efectiv necesară „pentru executarea creanţei fiscale şi nu toate din toate conturile, de la toate băncile“, susţine ministerul.

„Băncile virează în conturile bugetare doar suma necesară acoperirii creanţei executate, evitându-se astfel în totalitate situaţiile de restituire ulterioară a sumelor executate în plus“, se arată în pachetul fiscal.

În plus, deblocarea conturilor bancare s-ar realiza în doar două ore de la momentul în care s-a constatat că a fost acoperită obligaţia restantă, „faţă de cel puţin 10 zile în situaţia actuală“, potrivit ministerului.

După implementarea măsurii propuse de Ministerul Finanţelor, Fiscul ar transmite electronic adresele prin care se înfiinţează poprirea la Punctul central din ANAF, care va retransmite electronic adresele către bănci.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite