„Dispariția lui Georgescu nu distruge secta, ci o mobilizează mai mult”. Avertismentul sumbru al unui expert în securitate
0Iulian Fota, expert în securitate națională și fost consilier prezidențial, avertizează că invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu nu reprezintă o rezolvare. Autoritățile trebuie acum să găsească soluții și să le explice fanilor săi că greșesc, dar venind în întâmpinarea nevoilor lor.

Curtea Constituțională (CCR) a respins contestațiile față de decizia Biroului Electoral Central de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale, prilej de sărbătoare pentru mulți români care se temeau de faptul că acesta ar fi putut ajunge președinte. Însă decizia CCR nu a pus capăt războiului, deși a însemnat câștigarea unei bătălii importante, spune expertul în securitate națională Iulian Fota. Într-o postare pe Facebook, expertul în critică și pe premierul Marcel Ciolacu, care a spus că decizia unanimă a CCR „închide un episod extrem de tensionat și periculos pe care România l-a trăit în ultimele luni”.
De ce sunt seduși românii de partidele radicale
Problema cea mare este că există un număr foarte mare de români nemulțumiți de autorități, pentru care nu se face absolut nimic, așa că aceștia se radicalizează pe zi ce trece.
„Premierul greșește. Ca de obicei. Anul trecut ne-a tot spus că Rusia nu va ataca România. Ne-a atacat, hibrid, dar au făcut-o. De dată asta premierul greșește crezând că partea periculoasă a politicii interne s-a încheiat. Problema principala nu este și nu a fost doar chipul pe care răul îl îmbracă ci chiar răul în sine. Aproximativ o treime din românii noștri și-au pierdut încrederea în democrație că formă de guvernare dar și că instrument de rezolvare a problemelor lor. Spun o treime că atât este ponderea PAO în parlament, dar nu exclud că această nemulțumire să fie mai mare, să tindă spre 40%”, e semnalul de alarmă tras de Fota.
Nu întâmplător, acești oameni s-au îndreptat spre partidele populiste, care în pofida păcatelor lor nu pot fi acuzate pentru ceea ce s-a întâmplat în ultimii 35 de ani, ținând cont că nu s-au aflat la cârma țării niciun moment.
„Ce faci dacă ți-ai pierdut încrederea în democrație? Cauți soluții alternative. Și cum cel mai la îndemână este să apelăm la istorie, numaidecât ajungem la salvarea României prin conducere autoritară. Asta explică nostalgiile despre Antonescu, că și despre Ceaușescu. Asta este problema pe care în continuare o avem de rezolvat toți cei de bună credință. Cel puțin o treime din românii noștri și-au pierdut încrederea în democrație și au ca soluție conducerea autoritară a României, cu sprijin rusesc. Cum facem să le explicăm cât greșesc, dar venind în întâmpinarea nevoilor lor?”, e întrebarea de bun simț pe care o pune expertul.
„Decizia CCR, ca o aspirină la febră”
În condițiile în care statul nu a ținut cont de problemele acestor oameni, nu ar trebui să surprindă că ei caută alte alternative la partidele politicie mainstream, mai spune Iulian Fota. „Cât timp apartenența la UE și NATO nu le-a rezolvat problemele economice și sociale, să nu ne mire că Rusia poate fi o alternativă. Când nu ai mai nimic orice varianta te poate duce la mai bine. Și dacă acum 80 de ani comunismul a reprezentat o soluție pentru tot felul de oportuniști, mulți săraci și de la țară, de ce nu ar funcționa soluția din nou? Evident,sub masca unei alte false ideologii și nu pentru România ci pentru cei "aleși". PAO nu vrea binele României, vrea binele membrilor săi. Exact că PCR. Între 1945-1989 regimul trebuia aparat, cum ne spun dealtfel documentele de partid.PAO vrea să instaleze la putere nouă nomenklatura!”, adaugă el.
Decizia CCR este ca și o aspirină la febră, punctează Iulian Fota. „Ajută, dar nu rezolvă cauza bolii. Cineva îi va lua locul lui Georgescu și lupta va continua. Vor continua să insiste pentru instalarea unui conducător nedemocratic, autoritar, mesianic, anti-occidental.Pentru că așa își văd ei salvarea. Dispariția lui Georgescu nu distruge secta. Dimpotrivă, o mobilizează și mai mult! În superficialitatea noastră vedem soluția CCR ca una miraculoasă și care ne-a rezolvat toate problemele.Total greșit. Înțeleg că premierul vrea să se salveze pe el, în detrimentul țării,dar e bună tocmeala asta? Nu cumva suntem în situația de bună țară, rea tocmeală?”, încheie Iulian Fota.