DEZBATERE Cinci măsuri prioritare pentru Masterplanul Agriculturii. Ce sugestii aveţi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relansarea agriculturii va fi prevăzută într-un Masterplan
Relansarea agriculturii va fi prevăzută într-un Masterplan

O strategie de relansare a agriculturii se află acum în dezbatere la nivelul forurilor ştiinţifice. Reprezentanţii fermierilor spun că proiectul va avea succes numai dacă va ţine cont de necesităţile imediate ale operatorilor.

Zilele trecute, Academia Română a luat în discuţie Masterplanul privind Dezvoltarea Agriculturii, un proiect care va fi dezbătut cu patronatele şi apoi va fi trimis la Parlament.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, consideră extrem de important acest proiect, dar se arată deocamdată rezervat privind posibilitatea încheierii unui acord politic pentru aplicarea viitoarei strategii.

„Adevărul“ lansează un minisondaj în rândurile principalilor operatori din agricultură, încercând să identifice măsurile esenţiale ce ar trebui prevăzute în viitorul Masterplan.

Vă prezentăm, în continuare, un „Top 5“ al câtorva dintre sugestiile astfel conturate şi vă aşteptăm pe forum cu noi sugestii.

1. Refacerea şi dezvoltarea infrastructurii agricole. „Este nevoie atât de refacerea magistralelor şi conductelor de captare, cât şi de reţelele locale de distribuţie a apei“ (Costel Olteanu, preşedintele Uniunii Patronatelor cu Capital Privat). În plus, „există zone neirigate până acum, în care trebuie dezvoltate noi reţele“ (Sorin Dogaru, directorul diviziei Agricultură din cadrul InterAgro).
2. Adaptarea la cerinţele actuale a învăţământului agricol. Pentru a opera cu noile tehnologii şi utilaje, angajaţii actuali trebuie recalificaţi, iar viitorii agricultori trebuie să le cunoască încă de pe băncile şcolii.
3. Comasarea terenurilor şi încurajarea asocierii. Fără suprafeţe mari nu vom putea vorbi de agricultură performantă; micii proprietari trebuie să se asocieze pentru a-şi însuşi beneficiile mecanizării şi automatizării.
4. Prioritizarea sub-sectoarelor în funcţie de cererea de pe piaţă. Există sectoare, atât în zootehnie, cât şi pe partea vegetală, care produc mai mult decât poate absorbi piaţa, dar şi sectoare cu deficit. Ierarhizarea acestora, în vederea susţinerii strategice, trebuie să ţină cont de evoluţiile din piaţă.  
5. Dezvoltarea industriilor rurale. Prelucrarea materiilor prime şi chiar producţia unor alimente de bază se poate dezvolta foarte bine în sate şi comune, contribuind la crearea de locuri de muncă în aceste zone.
Au mai fost nominalizate asigurarea unui mediu fiscal prietenos, atragerea de investiţii străine, acceptarea culturilor de organisme modificate genetic, regândirea sistemului de subvenţii sau susţinerea dezvoltării de servicii agricole.


Masterplanul Agriculturii, în atenţia specialiştilor

În zilele de 27 şi 28 iunie, la complexul Crowne Plaza din Bucureşti, va avea loc una dintre cele mai ample dezbateri naţionale şi internaţionale pe teme agricole – Bucharest Forum/Agriculture. Evenimentul, organizat de Adevărul Group, în parteneriat cu Aspen Institute România, face parte dintr-un program generos de dezbateri pe temele majore de politici şi strategii economice ale României. Forumul este o platformă de comunicare care integrează punctele de vedere ale Guvernului, autorităţilor, marilor jucători locali şi regionali, alături de cele ale specialiştilor şi organismelor internaţionale cu profil agricol. Printre temele abordate se numără impozitarea corectă în agricultură, subvenţiile, liberalizarea pieţei terenurilor, starea infrastructurii agricole, Politica Agricolă Comună pentru 2014-2020, Planul de Acţiune al României. Practic, în toate sesiunile Bucharest Forum/Agriculture, participanţii vor încerca să răspundă concret la întrebarea „Cum relansăm agricultura?“. Pentru mai multe informaţii şi înscriere, urmăriţi pagina de internet dedicată evenimentului: events.adevarul.ro.


 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite