Deutsche Bank avertizează asupra „pericolului” dependenței europene de băncile străine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul executiv al Deutsche Bank (DBKGn.DE), Christian Sewing, a avertizat asupra „pericolului” dependenței europene de băncile străine, echivalentă cu dependența de energia rusească.

Foto news.ro
Foto news.ro

Deutsche Bank a avertizat de mult că Europa are nevoie de bănci puternice pentru a contracara concurenții din SUA și China, dar discursul de vineri al directorului său a căpătat un sentiment mai mare de urgență, scrie Reuters.

„Trebuie urgent să schimbăm cursul aici dacă nu dorim să ne bazăm în primul rând pe băncile străine pentru a finanța viitorul Europei”, a declarat Sewing la o conferință bancară.

Și nimeni nu ar trebui să minimalizeze acest pericol”, a spus el.

Sewing a dat vina pe autorităţile europene de reglementare. „Devine din ce în ce mai clar că actualul cadru de reglementare contribuie puțin la consolidarea băncilor europene”, a spus el.

Sewing a lăudat autoritățile de reglementare pentru o supraveghere mai puternică care a ajutat industria după criza financiară în urmă cu mai bine de un deceniu.

Lagarde: O diluare excesivă a reglementărilor ar lăsa băncile mai expuse

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, vorbind la aceeași conferință, a avertizat cu privire la „subminarea” reglementărilor.

O diluare excesivă a reglementărilor ar lăsa băncile mai expuse la șocuri și mai puțin capabile să susțină tranzițiile de care va depinde creșterea noastră viitoare”, a spus ea.

Un domeniu pe care Sewing l-a evidențiat cu „obstacole semnificative” ridicate de autoritățile de reglementare este așa-numita finanțare cu efect de levier.

Organismele de supervizare din cadrul BCE le-au spus băncilor să reducă finanţarea cu efect de bumerang, în cadrul căreia sunt acordate credite unor debitori deja îndatoraţi. Cu toate acestea, şeful de la Deutsche Bank a spus că acest gen de activităţi constituie "un segment legitim de activitate care va juca un rol important în revenirea economiei".

Băncile din zona euro urmează să ramburseze 296 de miliarde de euro în împrumuturi multianuale de la Banca Centrală Europeană săptămâna viitoare, a anunţat vineri BCE, în ultimul său pas de combatere a inflaţiei fulminante din zona euro, scrie Reuters.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite