Deficit major de forță de muncă în UE. Ce meserii se caută și cum pot fi atrași lucrătorii

0
Publicat:

Peste tot în UE, angajatorii se confruntă cu deficite mari și persistente de competențe și de forță de muncă, a declarat Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene.

Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene.
Margaritis Schinas, vicepreședintele CE: Trebuie să regândim migrația forței de muncă

Avertizând că „nu sunt destui sudori în Estonia, nu sunt destui ingineri în Țările de Jos, e penurie de muncitori în construcții în Portugalia și lucrurile se vor înrăutăți”, oficialul european a sugerat că dacă se iau măsuri prompte, „tranziția verde a Europei va crea între 1 și 2,5 milioane de noi locuri de muncă până în 2030”.

Iar tranziția digitală va spori cererea UE atât pentru specialiștii în TIC, cât și pentru persoanele cu competențe digitale de bază. Iată deci și vești bune, și un semn al succesului strategiei noastre industriale. Însă aceste eforturi vor fi zădărnicite dacă nu reușim să le oferim întreprinderilor care conduc această renaștere economică personalul de care au nevoie”, a spus el.

Oficialul a subliniat că eforturile de reducere a deficitelor tot mai mari de pe piața forței de muncă trebuie să înceapă „acasă”, prin sprijinirea, activarea și recalificarea forței de muncă interne, domeniu în care UE nu precupețește niciun efort sau fond pentru a sprijini în primul rând valorificarea talentelor din Uniune.

„Însă toți indicatorii arată că aceste eforturi nu sunt suficiente pentru a acoperi cererea”, a adăugat el.

Rata locurilor de muncă vacante s-a dublat în UE

Ratele de ocupare a forței de muncă în UE sunt la un nivel record. În schimb, în ultimul deceniu, rata locurilor de muncă vacante din UE s-a dublat, ajungând, în medie, la 2,9 % în 2022. În România, a fost de aproape 0,9 %.

Aceasta înseamnă că, pentru ca Europa să rămână competitivă, va trebui să începem să căutăm în altă parte personalul care să ocupe posturile vacante respective. Aici intervine migrația forței de muncă. Trebuie să facem mai mult pentru ca Europa să devină o destinație atractivă pentru talentele din restul lumii”, a declarat Schinas.

Oficialul a explicat că există un motiv pentru care Noua Zeelandă, Australia, SUA și Canada depășesc țările UE ca destinații preferate pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din restul lumii – și nu este doar faptul că toate sunt anglofone.

Normele UE privind migrația legală sunt prea complexe și necoordonate și se concentrează doar pe migranții cu înaltă calificare”, avertizează vicepreședintele CE.

Comisia instituie o rezervă de talente la nivelul UE

Adevărul este că în acest moment, Europa are nevoie de șoferi de camion, a afirmat Margaritis Schinas, subliniind că, pentru a atrage talente în UE, Comisia instituie o rezervă de talente la nivelul UE – un nou sistem care va face legătura directă între angajatorii din UE și potențiali angajați cu toate nivelurile de competențe din întreaga lume.

„De la zidari și șoferi de autobuz până la medici și asistenți medicali, ori de câte ori există deficite de acoperit, iar oferta din UE nu poate satisface cererea, să aducem în Europa oamenii de care avem nevoie!

Sistemul se va limita la ocupațiile cu deficit de forță de muncă: căutăm să aducem oameni numai în joburi pentru care întreprinderile din UE nu pot găsi în Europa tot personalul de care au nevoie. Guvernele naționale vor decide dacă participă sau nu la acest sistem, dar argumentele economice pro-participare sunt puternice”, a spus Schinas.

Sistem de migrație legală a forței de muncă în UE

Un astfel de sistem de migrație legală și ordonată a forței de muncă reprezintă în același timp un factor de descurajare a migrației ilegale și va fi un instrument important de politică externă pentru UE, care poate sprijini eforturile de colaborare cu țările de origine și de tranzit pentru a reduce numărul de sosiri ilegale și pentru a intensifica cooperarea în materie de readmisie.

Să fim realiști, fără vreun fel sau altul de migrație a forței de muncă pentru ocuparea anumitor categorii de locuri de muncă din UE, nu vom putea să ne îndeplinim obiectivele ambițioase ale tranziției verzi și ale tranziției digitale. Mai mult, nici măcar nu vom avea personal suficient pentru căminele noastre de bătrâni, de exemplu.

În acest domeniu, UE are tot interesul să acționeze. Și totul de pierdut dacă alege să nu o facă”, a încheiat oficialul european.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite