Deficit bugetar de 6,7 miliarde de lei, adică 1% din PIB, în primele şase luni din 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform datelor operative, execuţia bugetului general consolidat primul semestru al anului s-a încheiat cu un deficit de 6,63 miliarde de lei, respectiv 1,06 % din PIB (faţă de 6,79 miliarde de lei, respectiv 1,16% din PIB realizat la aceeaşi dată a anului precedent), se arată într-o notă privind execuţia bugetară pe iunie şi primele şase luni din 2013, publicată pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Venituri de 97,5 miliarde de lei

Potrivit Ministerului Finanţelor, veniturile bugetului general consolidat, în sumă de aproximativ 97,5 miliarde de lei, reprezentând 15,6% din PIB, au fost cu 4,8% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Iată cum au evoluat principalii factori de generare a veniturilor bugetare:

** Încasările din impozitul pe venit şi contribuţiile de asigurări sociale au crescut cu +9,3% şi respectiv +4,3%, datorită creşterii veniturilor salariale, ca urmare a reântregirii salariilor personalului bugetar şi a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013.

** Faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent veniturile din TVA au crescut cu 2,3%, în condiţiile în care încasările din TVA au crescut cu 4,8%, în timp ce rambursările de taxă au fost cu 14,8% mai mari.

** Accizele au crescut cu 4,2% ca urmare a majorării accizei la motorină începând cu ianuarie 2013 şi a cursului de schimb luat în calcul la plata accizelor.

** Încasările din impozitul pe profit s-au redus cu 5,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, în principal ca urmare a regularizării plăţilor efectuate de băncile comerciale.

** Creşteri semnificative s-au înregistrat la încasările din dividende (+334 de milioane de lei), precum şi la taxa pe utilizarea bunurilor ca urmare a încasării taxelor de licenţă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio (2,1 miliarde de lei).

** La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la veniturile din impozite şi taxe pe proprietate cu 9,4% şi la venituri nefiscale cu 6,3%.

** Taxa pe valoare adăugată încasată a crescut cu 2,1% faţă de luna ianuarie 2012, dar ca urmare a creşterii rambursărilor din TVA cu 46,8%, soldul net al încasărilor s-a diminuat cu 9,5%.

** Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au continuat evoluţia ascendentă fiind cu 21% mai mari faţă de cele din luna precedentă, nivel similar cu cel din aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuieli de 104,2 miliarde de lei

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 104,2 miliarde de lei, reprezentând 16,7% din PIB, au crescut în termeni nominali cu 4,3% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Iată cum au evoluat cheltuielile bugetare în primele şase luni:

** S-au înregistrat creşteri la cheltuielile de personal (+18,0%), ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar şi a plăţii hotărârilor judecătoreşti şi la subvenţii (+9,3%).

** Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut de asemenea cu 6,8%, ca urmare a accelerării procesului de achitare a arieratelor de către autorităţile locale şi a plăţilor din fondul naţional de sănătate.

** Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 12,2 miliarde lei (1,96% din PIB).

** În cheltuielile bugetului general consolidat este inclusă şi suma de 800 de milioane de lei din împrumuturile din vărsăminte din privatizare, contractate de unităţile administrativ-teritoriale pentru plata arieratelor, a mai anunţat, pe site, Ministerul Finanţelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite