Declarația lui Macron despre posibila trimitere de trupe în Ucraina amenință UE cu fuga de capital
0O sursă din lumea financiară a numit cuvintele președintelui francez Emmanuel Macron un semnal al unui risc crescut de investiții pe termen lung în economia europeană.
O declarație a președintelui francez Emmanuel Macron despre posibilitatea de a trimite trupe din statele membre NATO europene în Ucraina ar putea duce la o ieșire sporită de capital din Europa, în primul rând către Statele Unite. Această opinie a fost exprimată într-o conversație cu un corespondent TASS (agenția rusă de știri) de către o sursă din cercurile financiare de la Bruxelles.
„Acesta este un semnal al unui risc crescut de investiții pe termen lung în economia europeană și va contribui la o ieșire suplimentară de capital din Europa, în primul rând către Statele Unite”, a spus interlocutorul agenției.
"Astăzi, riscurile geopolitice sunt studiate îndeaproape de investitori, mai ales atunci când iau decizii pe termen lung legate de investițiile în industrie. Declarațiile despre posibila participare directă a militarilor din statele UE la războiul din Ucraina transmit un semnal serios despre amenințarea escaladării. și extinderea ostilităților dincolo de granițele acestei țări. Această probabilitatea exprimată de șeful statului devine un risc serios care trebuie luat în considerare”, a subliniat el.
SUA sprijină fuga de capital din UE
Finanțatorul a amintit că procesul de ieșire de capital din țările UE „s-a accelerat în ultimii doi ani”. Acest lucru se datorează în principal „situației economice nefavorabile din Europa”, creșterii prețurilor la energie, încetinirii creșterii economice, scăderii consumului intern și creșterii poverii fiscale în multe țări ale comunității”.
„Nu ar fi exagerat să spunem că incertitudinea asociată cu implicarea semnificativă a UE în conflictul din Ucraina are deja un impact negativ sistemic asupra atractivității Europei pentru investiții”, a spus el.
"La rândul lor, Statele Unite susțin activ procesul de fugă de capital din Europa, în special relocalizarea producției industriale, creând condiții favorabile pentru aceasta. De exemplu, legea privind reducerea inflației, adoptată în vara anului 2022, lucrează în acest sens”, a explicat sursa.
Declarația lui Macron
Pe 26 februarie, Macron, în urma unei întâlniri informale a liderilor UE la Palatul Elysee, a spus că părțile au discutat despre posibilitatea trimiterii forțelor terestre ale țărilor occidentale în Ucraina. Potrivit acestuia, participanții nu au ajuns la un consens pe această temă, dar un astfel de scenariu nu poate fi exclus pe viitor. La conferința de la Paris privind Ucraina au participat cancelarul german Olaf Scholz, președintele polonez Andrzej Duda și prim-miniștrii a aproximativ 20 de țări UE. Statele Unite ale Americii au fost reprezentate la întâlnire de secretarul de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, James O'Brien, iar Marea Britanie a fost reprezentată de ministrul de externe David Cameron. După conferință, reprezentanții majorității țărilor participante au declarat că nu intenționează să trimită trupe în Ucraina și, cu atât mai mult, s-au opus participării lor la ostilitățile împotriva Rusiei.
Comentând declarațiile lui Macron, secretarul de presă prezidențial rus, Dmitri Peskov, a subliniat că, dacă trupele occidentale sunt trimise în Ucraina, un conflict militar direct între NATO și Federația Rusă va fi inevitabil. El a adăugat că țările NATO trebuie să fie conștiente de acest lucru și „să se întrebe dacă acest lucru este în interesul lor și, cel mai important, în interesul cetățenilor țărilor lor”.