Comisia Europeană colaborează cu FEI pentru stimularea investițiilor în inovarea domeniului apărării

0
Publicat:

Comisia Europeană şi Fondul european de investiţii (FEI) colaborează pentru a-şi intensifica sprijinul pentru apărarea şi securitatea UE, prin lansarea mecanismului de capitaluri proprii în domeniul apărării, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

foto clădire Comisia Europeană
Comisia Europeană colaborează cu FEI pentru stimularea investițiilor în inovarea domeniului apărării

Iniţiativa, constând în 100 de milioane euro din Fondul European de Apărare şi o sumă suplimentară de 75 de milioane euro din Fondul European de Investiţii, va extinde în mod semnificativ capacitatea de investiţii a FEI pentru a sprijini, în următorii patru ani, fondurile de capital privat şi fondurile cu capital de risc cu strategii care acoperă tehnologiile relevante pentru apărare.

Se preconizează că această iniţiativă în valoare de 175 de milioane euro va atrage investiţii private suplimentare în fondurile pe care le sprijină, mobilizând astfel în total aproximativ 500 milioane euro pentru sprijinirea întreprinderilor europene.

Prin mecanismul de capitaluri proprii în domeniul apărării, realizăm un prim pas în îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru sectorul apărării. Această iniţiativă va contribui la transmiterea unui semnal pozitiv pieţei şi va stimula investiţiile private în sprijinul inovării în domeniul apărării. Acesta este un pilon esenţial al sistemului UE de inovare în domeniul apărării, care urmăreşte să consolideze competitivitatea şi securitatea tehnologică a Europei, prin sprijinirea unui ecosistem prosper de întreprinderi nou-înfiinţate şi IMM-uri din domeniul apărării”, a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Mecanismul de capitaluri proprii în domeniul apărării urmăreşte să stimuleze dezvoltarea unui ecosistem de fonduri private care investesc în inovarea în domeniul apărării. Iniţiativa se va concentra asupra tehnologiilor cu potenţial de dublă utilizare, care includ atât aplicaţii civile, cât şi aplicaţii de apărare, pentru a sprijini în continuare securitatea UE, în conformitate cu obiectivele InvestEU.

Potrivit CE, această nouă oportunitate de finanţare va fi însoţită de activităţi de consolidare a capacităţilor pentru a sprijini managerii în dezvoltarea şi gestionarea fondurilor lor. Iniţiativa consolidează cooperarea dintre Comisie şi FEI în sprijinul ecosistemului aerospaţial şi de apărare, iniţiată odată cu lansarea Fondului CASSINI în ianuarie 2022 pentru a consolida investiţiile în întreprinderile spaţiale.

Noul mecanism de capitaluri proprii în domeniul apărării este în deplină concordanţă cu apelul Consiliului European din decembrie 2023 privind consolidarea sprijinului Grupului BEI pentru securitate şi apărare europeană, pe baza Iniţiativei strategice europene pentru securitate lansată în 2022 şi actualizată în iunie 2023. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite