Decizie CCR în favoarea clanului Stănescu. Legea PSD care îngreunează vânzarea de terenuri agricole este constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Stănescu şi Alexandru Stănescu FOTO Mediafax
Paul Stănescu şi Alexandru Stănescu FOTO Mediafax

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis marţi că este constituţională legea iniţiată de PSD prin care străinii, fie ca persoane fizice sau ca persoane juridice, şi cetăţenii români care nu sunt fermieri vor putea cumpăra mai greu terenuri agricole. Legea pare a favoriza doar marii fermieri autohtoni şi baronii locali, precum şi pe clanul Stănescu.

CCR a luat în dezbatere marţi obiecţia de neconstituţionalitate formulată de deputaţi aparţinând Grupurilor parlamentare ale PNL şi USR, cu privire la o lege care modifică vânzarea/cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan şi privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă.

Prin această lege adoptată de Parlament sunt impuse numeroase condiţii privind vechimea în domeniul agricol a celor care vor să cumpere noi terenuri, existenţa unor puncte de lucru în zone în care este urmărită achiziţia de pământ, precum şi alte condiţii, prin care străinii vor putea cumpăra mai greu terenuri agricole.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că legea respectivă este constituţională în raport cu criticile formulate.

PNL şi USR au acuzat PSD că, sub pretextul că străinii nu vor mai putea cumpăra pământ românesc, are loc încurajarea marilor latifundiari în detrimentul nu doar al străinilor, ci şi al micilor întreprinzători. „Predictibil, primele victime vor fi micii proprietarii români”, a declarat deputatul USR Silviu Dehelean.

Proiectul a fost iniţiat de deputatul PSD Alexandru Stănescu, preşedinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor. Acesta este fratele lui Paul Stănescu, secretar general al PSD şi latifundiar din Olt (firma la care e acţionar, SC Agromec Bucinişu S.A., avea în 2018 o mie de hectare de rapiţă în lucru).

„Poziţia PNL este că această lege este (...) cu dedicaţie specială pentru baronii PSD, marii latifundiari din zona de Sud a României”, declara la începutul lunii iunie liderul deputaţilor liberali, Florin Roman.

El adăuga că legea restrânge dreptul de proprietate, iar terenurile respective sunt „vândute la bani de nimic doar lor”. Roman susţinea că PSD dă dovadă de populism atunci când spune „nu ne vindem ţara”, dar promovează un proiect de lege prin care interzice vânzarea participaţiunilor statului la societăţile comerciale şi la companiile naţionale unde statul este acţionar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite