De ce nu s-au înghesuit est-europenii să muncească în Germania, după ridicarea restricţiilor

0
0

Germania a atras în ultimul an mult mai puţini muncitori decât s-ar fi aşteptat, după ce a deschis piaţa muncii.

Cea mai mare economie europeană se pregătea, în urmă cu 12 luni, pentru o creştere puternică a numărului de imigranţi din Europa de Est.

Ceea ce i-a ţinut însă în loc pe imigranţi au fost obligativitatea de a cunoaşte limba germană şi ridicarea restricţiilor mai târziu decât alte state UE au atenuat fluxul migraţiei, potrivit directorul Biroului pentru Muncă de la Berlin, Frank-Juergen Weise, citat de Reuters.

"Ca rezultat al liberalizării migraţiei muncitorilor, circa 63.000 de persoane din aceste ţări au venit să lucreze în Germania", a spus Weise pentru ziarul Rheinische Post, preluat de Reuters.

Cu un an în urmă, Biroul pentru Muncă aştepta sosirea a aproximativ 140.000 de muncitori în fiecare an.

Weise a arătat că Marea Britanie şi Irlanda şi-au deschis pieţele muncii mai devreme decât Germania, astfel că multe persoane din Europa de Est care au dorit să emigreze s-au stabilit în aceste ţări.

În plus, mulţi au considerat că este mai uşor să inveţe engleza decât germana.

Germania a deschis piaţa muncii în luna mai a anului trecut pentru statele care au aderat la UE în 2004, precum Polonia, Ungaria şi ţările baltice, după ce a fost exceptată timp de şapte ani de la directivele UE privind libera circulaţie a forţei de muncă.

Economia germană pare o destinaţie atractivă pentru emigranţi, cu un şomaj scăzut, care continuă să atingă mini9me istorice.

În ultimele câteva luni, Germania a constatat sosirea a numeroşi imigranţi din statele din sudul zonei euro, lovite de criza datoriilor de stat.

Dintre cei 63.000 de imigranţi din Europa de Est, 67% sunt din Polonia, 13% din Ungaria şi 7% din Cehia, a adăugat Weise.

Cele mai populare sectoare ale economiei pentru imigranţi sunt construcţiile şi industria manufacturieră.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite