De ce au crescut salariile la stat. Teodorovici vrea să reducă decalajul dintre veniturile bugetarilor şi ale privaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că legea salarizării, care ar putea fi adoptată în următoarea şedinţă de Guvern, urmăreşte, pe lângă creşterea veniturilor salariaţilor şi o reducere a dezechilibnrelor dintre salariile de stat şi cele din mediul privat.

Teodorovici a garantat că nu vor fi îngheţate salariile în 2019, salariul minim urmând să crească cel mai târziu de la 1 ianuarie.

 „Analizăm care este data optimă şi vom lua o decizie. Este posibil ca hotărârea de Guvern să apară săptămâna viitoare”, a precizat Teodorovici, la Antena 3.

Ministerul spune că Guvernul are în vedere şi reducerea dezechilibrelor dintre salariile de la stat şi cele din mediul privat. „Legea salarizării vine şi cu o reaşezare a zonei publice”, a spus ministrul.

Teodorovici spune că salariile mari din zona publică au fost date pentru a atrage specialişti.

În vară, Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel Alfa spunea că diferenţa dintre salariul mediu al bugetarilor şi cel din mediul privat este de 800 lei, ajungând în 2020 la 1.200 lei.  

"Ecartul care s-a făcut în sistemul de salarizare între piaţa muncii bugetare şi cea din sistemul economic va crea mari probleme pentru viitor. Este în prezent de 800 de lei pe salarii medii nete, iar pe viitor se estimează, până în 2020, să crească la 1.200 de lei. 1200 de lei pe cursul actual înseamnă 300 euro aproape între cele două salarii nete. Ceea ce va crea o presiune nu atât de convertire către sectorul bugetar ci o presiune de plecare, pentru că nu îşi pot regăsi un viitor decent pentru familiile lor cei din sectorul economic. Această presiune, dacă nu va fi rezolvată, va crea mari disfuncţionalităţi, iar ideea de a aduce din exterior nu va face decât să pună o altă bilă neagră pe România, pentru că vom crea surse suplimentare de dumping social pe piaţa muncii", a spus Hossu.

El a subliniat că în evoluţia pozitivă a fiecărei ţări capitalul uman este determinat şi a atras atenţia că, potrivit Eurostat, România este în top din punct de vedere al sărăciei active.

„România lucrează cu alt standard decât cu cel internaţional, adică nu mai avem trei dolari per zi per persoana cât ar trebui să fie în standardele internaţionale, avem undeva la doi dolari şi ceva. Nu avem indicatori corecţi care să motiveze corect şi determinant factorul politic şi, în acelaşi timp, să motiveze şi cetăţeanul asupra stabilităţii şi bunei direcţii de dezvoltare. Nu avem de exemplu indicatorul de evoluţie şi bună distribuţie. Nu PIB pe cap de locuitor ci coşul minim. Avem o relaţie legată între coşul minim şi o bună recompensă legată de structura respectivă? Noi vă spunem că nu. (..) Avem în structura decidenţilor politici această sămânţă de a fi uşor populişti şi a minţi prin date statistice umflate", a explicat liderul de sindicat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite