Datoria publică a Marii Britanii trece de 100% din PIB pentru prima dată din 1961

0
Publicat:

Datoria netă a sectorului public al Marii Britanii a depășit 100% din Produsul Intern Brut în mai, deoarece împrumuturile au fost mai mari decât era de așteptat, a anunțat miercuri Biroul Național de Statistică, relatează Reuters.

Inflația în Marea Britanie rămâne ridicată, Foto: Shutterstock
Inflația în Marea Britanie rămâne ridicată, Foto: Shutterstock

Mai exact, datoria netă a sectorului public, excluzând-o pe cea a băncilor controlate de stat, a atins 2,567 trilioane de lire sterline (3,28 trilioane de dolari), echivalentul a 100,1% din Produsul Intern Brut (PIB).

Potrivit sursei citate, aceasta este prima dată când datoria a depășit 100% din PIB din 1961, deși a fost înregistrată temporar ca depășind acel prag în timpul pandemiei de COVID-19, înainte de a fi revizuită mai jos.

Ultima oară, proporţia datoriei raportatată la PIB a depăşit 100% în martie 1961.

ONS a transmis că împrumuturile guvernamentale în luna mai au fost de 20,045 miliarde de lire sterline. De asemenea, un sondaj al economiștilor realizat de Reuters a indicat o împrumutare netă a sectorului public, excluzând băncile de stat, de 19,5 miliarde de lire sterline.

Guvernul britanic ajută gospodăriile împotriva unei ,,explozii” a facturilor la energie, în urma Războiului rus din Ucraina, care contribuie la alimentarea unei inflaţii care ,,se agaţă” de Regatul Unit mai mult decât în alte părţi şi care cauzează o criză gravă a costului traiului în regat.

Infaţia în Marea Britanie

Inflaţia în Regatul Unit - cea mai mare în rândul statelor membre G7 - nu a scăzut în mai, aşa cum preconizau unii analişti, ci s-a menţinut la 8,7% în decurs de un an, a anunţat miercuri ONS.

Creșterile de preț pentru zboruri și mașini second-hand de luna trecută au contribuit toate la menținerea prețurilor la un nivel mai ridicat decât se aștepta, scrie BBC.

Economiștii estimează că Banca Angliei va majora joi ratele dobânzilor în încercarea de a încetini creșterea rapidă a prețurilor.

De la sfârșitul anului 2021, Banca a crescut constant ratele dobânzilor ca răspuns la creșterea prețurilor de consum.

Ministrul britanic de finanțe, Jeremy Hunt, a declarat că guvernul ,,nu va ezita” în hotărârea sa de a sprijini banca, care este o instituție independentă, în timp ce ,,încearcă să stoarcă inflația din economia noastră”.

Inflația prețurilor la alimente, care reprezintă rata de creștere a prețurilor la produsele alimentare în comparație cu anul precedent, a fost de 18,3% în mai, în ușoară scădere de la 19% în aprilie.

Însă Yael Selfin, economist-șef la KPMG UK, a declarat că, în ciuda unei ,,atenuări modeste” a inflației prețurilor la alimente, prețurile pentru toate bunurile de consum care continuă să crească într-un ritm rapid au sporit presiunea pentru mai multe majorări ale ratei dobânzii.

Inflația de bază, care exclude prețurile la alimente, energie, alcool și tutun, a crescut cu 7,1% în mai, un salt surprinzător de la 6,8% în aprilie.

Cifra este acum cea mai mare din martie 1992 și reprezintă un motiv de îngrijorare, a declarat economistul-șef al Oficiului Național de Statistică, Grant Fitzner, în cadrul emisiunii Today de la BBC, care a precizat că la această creștere a contribuit creșterea prețurilor serviciilor din cafenele, restaurante și hoteluri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite