Daniel Chiţoiu: Cu banii pierduţi de companiile de stat s-ar fi putut trece mai uşor peste perioada de austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu banii pierduţi prin contractele păguboase ale companiilor de stat s-ar fi putut trece mult mai uşor peste perioada de austeritate, a declarat joi ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, comentând ieşirea din insolvenţă a companiei Hidroelectrica.

La preluarea mandatului de ministru al Economiei, în mai 2012, mi-am asumat, nu doar declarativ, obiectivul fundamental de a închide robinetul prin care se privatizează câştigurile şi se naţionalizează pierderile din sectorul energetic naţional. În mai 2012, consecinţele economice ale contractelor bilaterale asupra companiei Hidroelectrica se concretizau în pierderi de peste un miliard de euro. Cu banii pierduţi prin contractele păguboase ale companiilor de stat s-ar fi putut trece mult mai uşor peste perioada de austeritate şi criza economică, pentru care s-au cerut sacrificii majore populaţiei“, a spus Daniel Chiţoiu, într-un comunicat remis joi Agerpres.

Situaţia deosebită în care am găsit SC Hidroelectrica SA era relevată la acea dată de cifre care nu mai au nevoie de niciun comentariu şi care au fost publicate de administratorul judiciar. În anul 2010, fluxul de numerar a fost negativ, relevând un deficit de numerar în suma de 309 milioane lei, pentru ca în 2011 deficitul să urce la 659 milioane lei şi la 781 milioane lei în iunie 2012; conform bilanţului întocmit pentru anul 2011, societatea înregistra datorii curente de peste 2 miliarde lei, care nu puteau fi acoperite din activele circulante existente în valoare de aproximativ 611 milioane lei; în anul 2011, în urma vânzării energiei electrice produse în hidrocentrale, Hidroelectrica a înregistrat un profit contabil de doar 1 milion de euro la o valoare totala a activelor de peste 3,3 miliarde euro şi o cifră de afaceri de circa 3 miliarde lei“, a arătat ministrul Finanţelor.

De asemenea, Chiţoiu a evidenţiat că în prezent, data la care procedura de insolvenţă s-a încheiat, Hidroelectrica este o companie restructurată, eficientă şi puternică.

Cifrele scot astăzi la lumina şi ne relevă o nouă companie: sume aduse societăţii pe partea de venituri şi de reducere a cheltuielilor: 848 milioane lei; evoluţia trezoreriei nete: de la -781 milioane lei în iunie 2012 la +1,3 milioane lei în mai 2013; înregistrarea unui profit de 394 milioane lei, pe primele cinci luni ale anului 2013, comparativ cu o pierdere de 190 milioane lei pe primele cinci luni ale anului 2012; restructurarea personalului: 5239 persoane (iunie 2012) - 4539 persoane (mai 2013)“, se spune în comunicat.

Potrivit ministrului, povestea de succes înregistrată de Hidroelectrica subliniază modul în care colaborarea dintre principalii factori de decizie politică şi managerii profesionişti din privat poate contribui decisiv la eficientizarea companiilor de stat.

Doresc să îi felicit pe administratorul judiciar, domnul Remus Borza şi pe administratorul special, domnul Remus Vulpescu pentru profesionalismul de care au dat dovada pe întreg parcursul procesului de insolvenţă“, a mai spus ministrul.

Tribunalul Bucureşti a confirmat joi ieşirea din insolvenţă a companiei Hidroelectrica, fiind astfel închisă această procedură.

Hidroelectrica, companie aflată în portofoliul Departamentului pentru Energie, a intrat in însolvenţă în data de 20 iunie 2012, iar administrator judiciar al companiei a fost desemnată firma Euro Insol.

Termenul de ieşire din insolvenţă a companiei a fost 26 iunie 2013.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite