Dan Şucu vinde 25% din Mobexpert pentru a scăpa de datorii
0Omul de afaceri a contractat un credit pentru a achita contravaloarea acţiunilor cumpărate de la fosta sa soţie, Camelia Şucu Partajul soţilor Şucu se dovedeşte a fi unul costisitor
Omul de afaceri a contractat un credit pentru a achita contravaloarea acţiunilor cumpărate de la fosta sa soţie, Camelia Şucu
Partajul soţilor Şucu se dovedeşte a fi unul costisitor pentru actualul proprietar al grupului de firme Mobexpert. Dan Şucu s-a decis să vândă pe Bursă 25% din acţiunile Mobexpert, printr-o listare ce ar urma să aibă loc în primăvara anului viitor. Suma astfel obţinută va fi folosită pentru rambursarea unui credit de 32 milioane de euro, contractat de la Alpha Bank.
Omul de afaceri a luat acest împrumut pentru achiziţionarea pachetului de aproximativ 40% din acţiunile deţinute de fosta sa soţie, Camelia Şucu, la firmele din cadrul grupului.
"În luna februarie a acestui an, am reuşit să lichidez datoria de 40 milioane de euro către fosta mea soţie în urma preluării acţiunilor deţinute de ea la grupul Mobexpert. În prezent sunt unul dintre cei mai îndatoraţi oameni din România, în condiţiile în care am contractat un credit în valoare de 32 milioane de euro pentru achitarea acestei tranzacţii", a declarat preşedintele Mobexpert, Dan Şucu, în cadrul unei conferinţe de presă. În prezent, Şucu studiază varianta listării pe Bursă a liderului industriei locale de mobilă, proces prin care se intenţionează vânzarea a 25% din acţiuni. În acest sens, structura juridică a companiei va fi modificată, forma actuală nepermiţând o eventuală listare la Bursă. Deşi au fost analizate mai multe Burse în vederea tranzacţionării de acţiuni Mobexpert, se pare că Bursa de Valori Bucureşti rămâne prima opţiune. "Îmi doresc stabilitate, iar să ai datorii de asemenea dimensiuni, cum am eu, reprezintă un risc", a precizat Şucu. În urma operaţiunii prin care Camelia Şucu şi-a vândut participaţia deţinută la firmele din cadrul grupului Mobexpert, Dan Şucu a devenit singurul acţionar al companiei.
Vânzările Mobexpert nu au fost afectate de IKEA
Deschiderea magazinului IKEA în zona comercială Băneasa din Bucureşti, vizavi de Mobexpert, nu a reprezentat pentru liderul industriei de mobilă un factor de stagnare a vânzărilor. "Faptul că unul dintre concurenţii noştri a distribuit 800.000 de cataloage în Bucureşti şi împrejurimi a creat un moment de aşteptare din partea cumpărătorilor, care au amânat decizia de achiziţiona mobilă pentru începutul lunii martie. Acest lucru ne-a preocupat însă, după ce concurenţii noştri au deschis magazinul, vânzările au crescut semnificativ", a declarat Şucu. Potrivit datelor furnizate de companie, vânzările Mobexpert, la nivel regional, au înregistrat în primul trimestru al anului 2007 o creştere medie de 39% faţă de perioada similară a anului trecut. Atât vânzările de mobilier de casă şi decoraţiuni, cât şi cele de mobilier de birou au înregistrat creşteri semnificative de 38% şi, respectiv, 40%. Pe ansamblul trimestrului, luna martie a reprezentat o lună-record, creşterile atingând 50%. Chiar şi în aceste condiţii, Şucu păstrează estimarea iniţială de 15%, creştere a cifrei de afaceri pentru finele acestui an, până la valoarea de 165 milioane de euro, sumă în care nu mai intră şi divizia de produse de lux, Class, aflată în prezent în proprietatea Cameliei Şucu. Pentru a menţine ritmul de creştere, compania va înlocui în acest an peste 30% din colecţiile propuse.
Deschiderea unui magazin Mobexpert la Sofia, în august
În paralel cu derularea paşilor necesari în vederea listării la Bursă, Mobexpert va menţine şi un ritm alert de expansiune pe plan local, propunându-şi ca în următorii trei ani să ajungă la 15 magazine, cu suprafeţe cuprinse între 6.000 şi 11.000 mp. Mobexpert va deschide în acest an magazine în Bucureşti, Suceava, Ploieşti, Bacău şI, probabil, Cluj-Napoca. În luna august a anului în curs, Mobexpert va inaugura magazinul de la Sofia, în urma unei investiţii cifrate la 5-6 milioane de euro.
În prezent sunt unul dintre cei mai îndatoraţi oameni din România, în condiţiile în care am contractat un credit în valoare de 32 milioane de euro pentru achitarea acestei tranzacţii
Dan Şucu
preşedintele Mobexpert
Istoria celui mai mediatizat partaj din businessul româneasc
Bazele afacerii Mobexpert au fost puse de către soţii Camelia şi Dan Şucu în 1993, însă în urmă cu trei ani aceştia au divorţat, proces în urma căruia a avut loc şi partajul bunurilor deţinute. Astfel, Dan Şucu a cumpărat acţiunile pe care Camelia Şucu le deţinea la aproximativ 15 firme din cadrul grupului Mobexpert, în timp ce fosta sa soţie a achiziţionat acţiunile pe care Dan Şucu le avea la Class, divizia de mobilier de lux a Mobexpert. În urma acestei tranzacţii, Dan Şucu a ajuns să deţină 100% din Mobexpert, iar Camelia Şucu este proprietara a 100% din Class Mob. Valoarea acestei tranzacţii s-a ridicat la 40 milioane de euro. Grupul Mobexpert este unul dintre cei mai importanţi producători de mobilier din ţara noastră, având în portofoliu două mărci, respectiv Mobexpert, cu hipermagazine şi magazine de mobilier de casă şi decoraţiuni, şi Mobexpert Office, specializat pe comercializarea de mobilier pentru birou. În prezent, reţeaua Mobexpert numără patru hipermagazine în Capitală şi unul la Braşov, la care se adaugă alte 27 de magazine în ţară. În afara României, Mobexpert Office este prezent în Sofia şi Belgrad.