Cum se naşte creativitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creativitatea a devenit, în ultimii ani, noua alchimie a mediului de business: toată lumea o caută, însă nimeni nu știe cu adevărat cum arată sau care e rețeta după care poate fi obținută. Așa că niște oameni s-au hotărât să facă un experiment...

Geamurile cabanei sunt tapetate cu hârtie albă, prin care nu pătrunde niciun strop de lumină naturală. Sub lumina rece a neoanelor din sufragerie, 12 oameni îmbrăcați în salopete albe zac răstigniți pe canapele mari, maro, optzeciste și se uită lung la tobele de toate formele și mărimile care tocmai sunt introduse în încăpere de un pitic grizonant, îmbrăcat în roșu. S-au camplictisit, iar tobele arată a distracție. Însă, din inerție, rămân țintuiți în fotoliile pe care s-au așezat de acum câteva ore. Câțiva metri mai încolo, în cortul mare și alb ridicat chiar lângă intrarea casei, zece oameni s-au strâns ciorchine în fața monitoarelor pe care rulează, în timp real, imagini din sufragerie.

Toți așteaptă încordați să vadă un semn, o scânteie de interes. „Dă Doamne să se anime!”, se aude la un moment dat cineva rostind gândul tuturor. Mugur Ciumăgeanu, psiholog, îi urmărește deja de mai bine de patru ore pe oamenii din casă. Alături de colegul său, sociologul Dan Petre, acesta face parte din echipa aleasă să supervizeze experimentul organizat și susținut de producătorul mărcii de bere Grolsch, care și-a propus să investigheze relația dintre creativitate și timp.

Pentru Experience Hotel, aceștia au selectat 14 creativi – de la muzicieni precum cântăreața de jazz Luiza Zan sau solistul formației Mono Jacks, Doru Trascău, la actori ca Ioana Blaj, jurnaliști precum Cristian Lupșa sau Vlad Ursulean și ilustratori precum Dan Ungureanu sau Ana Botezatu – pe care i-au închis vreme de patru zile într-o casă sigilată, fără lumină naturală, ceasuri sau orice fel de gadget sau instrument tehnologic care le-ar permite contactul cu lumea de afară.

Vezi pe Forbes.ro continuarea experimentului

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite