Cum să câştigi milioane de dolari din prăbuşirea euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii pariază pe deprecierea monedei europene, folosind instrumente financiare care le pot aduce milioane de dolari atunci când cursul cade.

Problemele din Uniunea Europeană şi situaţia incertă a Greciei şi a Italiei par o ocazie prea bună pentru a fi ratată de pieţe. Investitorii folosesc instrumente financiare cu grad ridicat de risc, fiind convinşi că pot avea câştiguri semnificative de pe urma deprecierii monedei unice europene.

Pariurile care presupun cele mai mari câştiguri implică şi cele mai ridicate riscuri. Însă investitorii nu mai percep aproape niciun risc atunci când pariază pe căderea cursului de schimb al euro în raport cu dolarul. „Avem tot mai multe cereri pentru opţiuni «one-touch» şi «digital»", a declarat pentru „The Wall Street Journal" un analist al unui important grup bancar.

Investitorii pariază practic cu banca, fixând un curs la care va ajunge euro peste o lună. Câştigurile pot ajunge până la câteva milioane de dolari în cazul în care prognozele se adeveresc. Dacă nu, pariorul pierde suma pusă la bătaie. Nu este singurul semn de panică în ceea ce priveşte economia europeană. Acum este mai scump să cumperi opţiuni valutare (să închei o înţelegere cu banca privind cursul monedei astfel încât să-ţi permită să cumperi sau să vinzi la un preţ fix, indiferent de cotaţiile din pieţe) pe o săptămână decât pe o lună sau pe un an. Asta arată că investitorii se tem de volatilitate accentuată în următoarea săptămână, explică analiştii.

Săptămână de foc

Alţi investitori au început să cumpere poliţe de asigurare împotriva dezastrelor - care acoperă cazul unei deprecieri masive a monedei europene în raport cu dolarul american şi chiar destrămarea uniunii monetare şi dispariţia monedei unice. De ce îi sperie atât de tare această săptămână pe investitori? Problemele Italiei le-au eclipsat, pentru moment, pe cele ale Greciei. Acum, pieţele stau cu ochii pe Roma, urmărind introducerea măsurilor de austeritate promise.

Toţi ochii aţintiţi spre Roma

Astăzi va avea loc şi o emisiune de obligaţiuni guvernamentale italiene. Săptămâna trecută, costurile de împrumut ale statului au depăşit record după record, atingând trei zile la rând noi maxime istorice. Succesul sau eşecul licitaţiei de astăzi îşi va pune amprenta asupra monedei europene.

Încă o necunoscută care îi ţine în corzi pe investitori este implicarea Băncii Centrale Europene (BCE) în strategia de soluţionare a crizei. Practic, toată lumea vrea să ştie dacă instituţia va interveni pe pieţe pentru a cumpăra masiv obligaţiuni guvernamentale (pentru a duce în jos dobânzile) sau dacă va tipări bani.

Mai mulţi manageri de fonduri de investiţii au declarat pentru „The Wall Street Journal" că se aşteaptă ca BCE să anunţe că va cumpăra cantităţi nelimitate de obligaţiuni pentru a calma pieţele. Totuşi, costurile de împrumut ale Italiei au explodat săptămâna trecută, deşi BCE a intervenit şi a cumpărat obligaţiuni italiene. „BCE va fi forţată să intervină. Dacă vor avea de ales între falimente bancare sau a emite monedă pentru a acoperi datoria, vor emite monedă", a spus unul dintre aceştia.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite