Cum reducem factura la ├«nc─âlzire. Mitul urban al caloriferului mare, desfiin┼úat de speciali┼čti

0
0
O suceveanc─â ├«┼či regleaz─â cu aten┼úie repartitorul de costuri
Caloriferul nu trebuie să fie neapărat mare pentru a încălzi suficient camera. Repartitorul este principalul aliat în reducerea consumului

Majoritatea celor care ├«┼či (re)amenajeaz─â apartamentul se g├óndesc la un moment dat s─â ├«nlocuiasc─â ┼či vechile calorifere. De obicei, v├ónz─âtorii recomand─â un calorifer c├ót mai mare, deoarece diferen┼úa de pre┼ú dintre o dimensiune mai mic─â ┼či una mai mare este nesemnificativ─â, dar speciali┼čtii avertizeaz─â c─â tocmai m─ârimea neadecvat─â a caloriferului duce la consumuri nejustificat de mari.

Ce înseamnă însă un calorirfer prea mare pentru buzunarul consumatorului, pe termen lung? Iată două exemple:

** Varianta 1 (cu putere termică în watt):
Dac─â ini┼úial caloriferul care se dore┼čte a fi ├«nlocuit are 10 elemen┼úi de font─â (10x121 w), ├«nseamn─â c─â acel calorifer consum─â 1.210 w, conform necesarului termic calculat pentru acea ├«nc─âpere, iar caloriferul nou de o┼úel are o dimensiune de 600x1.000 mm, consumul noului calorifer poate ajunge ┼či la 3.000 w, ├«n func┼úie de produc─âtor. Acest lucru poate ├«nsemna aproape o triplare a costurilor pentru ├«nc─âlzire!

** Varianta 2 (fără putere termică în watt):
┬áFiecare calorifer are un consum de energie ├«n func┼úie de dimensiune ┼či materialul constructiv. Dac─â opta┼úi pentru un calorifer mai mare, deoarece costul lui de achizi┼úie nu difer─â foarte mult de unul de dimensiuni mici sau medii (├«n special ├«n cazul caloriferelor de o┼úel), costul c─âldurii se poate dubla sau chiar tripla din cauza consumului m─ârit al noului calorifer!

Cere┼úi sfatul speciali┼čtilor!

Ce pute┼úi face pentru a cump─âra caloriferul potrivit ┼či a nu risca un cost m─ârit al c─âldurii? Cel mai bine este s─â cere┼úi sfatul speciali┼čtilor ├«nainte de a face achizi┼úia.

Cel mai u┼čor este s─â lua┼úi leg─âtura cu firma care a montat repartitoare de costuri chiar ├«n blocul ├«n care locui┼úi. Speciali┼čtii din respectiva firm─â v─â pot da detalii privind puterea caloriferelor pentru fiecare ├«nc─âpere din apartamentul dumneavoastr─â. Apoi, la achizi┼úia noilor instala┼úii, cere┼úi v├ónz─âtorului s─â v─â ofere calorifere cu puteri termice similare. F─âc├ónd acest lucru, ve┼úi salva sume mari de bani de la factura pentru c─âldur─â.

Ce pute┼úi face dac─â a┼úi ├«nlocuit deja caloriferele cu unele noi ┼či nu ┼čti┼úi ce putere termic─â au acestea? La fel ca ├«n cazul descris mai sus, pute┼úi lua leg─âtura cu firma care a montat repartitoare de costuri ├«n blocul ├«n care locui┼úi, pentru a solicita informa┼úii legate de puterea termic─â din apartamentul dumneavoastr─â ├«n compara┼úie cu un apartament similar din bloc.

Dac─â puterea termic─â a caloriferelor din apartamentul ├«n care locui┼úi este mult mai mare dec├ót cea dintr-un apartament similar care nu a ├«nlocuit caloriferele, este rocomandat s─â achizi┼úiona┼úi alte calorifere cu puteri termice recomandate de speciali┼čtii firmei cu care a┼úi montat repartitoarele.

Al┼úi pa┼či pentru a reduce factura la ├«nc─âlzire

A┼čadar, av├ónd caloriferele de dimensiuni potrivite necesarului termic pentru fiecare ├«nc─âpere, ve┼úi beneficia de confortul de care ave┼úi nevoie ┼či nu ve┼úi fi afectat ├«n plus la plata c─âldurii.

Pe l├óng─â acest lucru, pentru reducerea facturii la ├«nc─âlzire este de recomandat s─â mai ┼úine┼úi cont ┼či de urm─âtoarele sfaturi:

- Deoarece caloriferele sunt montate sub ferestre (unde pierderea de căldură este cea mai mare), este recomandat să vă asiguraţi că ferestrele se închid corespunzător. Puteţi găsi chedere pentru tâmplăria ferestrelor în comerţ.

- ├Än perioada ├«n care nu sunte┼úi acas─â ┼či peste noapte, ├«n ├«nc─âperile neutilizate (b─âi, buc─ât─ârii, sufragerii etc.) reduce┼úi consumul caloriferelor de la robinetele cu termostat. Pentru a ├«nregistra economia realizat─â trebuie s─â ave┼úi un aparat de m─âsur─â pe calorifer (repartitorul de costuri).

- Închideţi robinetul caloriferului în perioada în care aerisiţi încăperea. Transferul de căldură, respectiv consumul este cel mai mare atunci când caloriferul fierbinte întră în contact direct cu aerul rece de afară.
 - Dacă e posibil, realizaţi izolarea termică a blocului prin Asociaţia de Proprietari.

Conform ultimelor studii, proprietarii de apartamente care au respectat recomand─ârile de mai sus au realizat economii la factura de energie termic─â de aproximativ 30%, chiar ┼či de peste 55% ├«n situa┼úiile ├«n care s-a realizat ┼či izolarea termic─â a blocului.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite