Cum reducem factura la încălzire. Mitul urban al caloriferului mare, desfiinţat de specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caloriferul nu trebuie să fie neapărat mare pentru a încălzi suficient camera. Repartitorul este principalul aliat în reducerea consumului
Caloriferul nu trebuie să fie neapărat mare pentru a încălzi suficient camera. Repartitorul este principalul aliat în reducerea consumului

Majoritatea celor care îşi (re)amenajează apartamentul se gândesc la un moment dat să înlocuiască şi vechile calorifere. De obicei, vânzătorii recomandă un calorifer cât mai mare, deoarece diferenţa de preţ dintre o dimensiune mai mică şi una mai mare este nesemnificativă, dar specialiştii avertizează că tocmai mărimea neadecvată a caloriferului duce la consumuri nejustificat de mari.

Ce înseamnă însă un calorirfer prea mare pentru buzunarul consumatorului, pe termen lung? Iată două exemple:

** Varianta 1 (cu putere termică în watt):
Dacă iniţial caloriferul care se doreşte a fi înlocuit are 10 elemenţi de fontă (10x121 w), înseamnă că acel calorifer consumă 1.210 w, conform necesarului termic calculat pentru acea încăpere, iar caloriferul nou de oţel are o dimensiune de 600x1.000 mm, consumul noului calorifer poate ajunge şi la 3.000 w, în funcţie de producător. Acest lucru poate însemna aproape o triplare a costurilor pentru încălzire!

** Varianta 2 (fără putere termică în watt):
 Fiecare calorifer are un consum de energie în funcţie de dimensiune şi materialul constructiv. Dacă optaţi pentru un calorifer mai mare, deoarece costul lui de achiziţie nu diferă foarte mult de unul de dimensiuni mici sau medii (în special în cazul caloriferelor de oţel), costul căldurii se poate dubla sau chiar tripla din cauza consumului mărit al noului calorifer!

Cereţi sfatul specialiştilor!

Ce puteţi face pentru a cumpăra caloriferul potrivit şi a nu risca un cost mărit al căldurii? Cel mai bine este să cereţi sfatul specialiştilor înainte de a face achiziţia.

Cel mai uşor este să luaţi legătura cu firma care a montat repartitoare de costuri chiar în blocul în care locuiţi. Specialiştii din respectiva firmă vă pot da detalii privind puterea caloriferelor pentru fiecare încăpere din apartamentul dumneavoastră. Apoi, la achiziţia noilor instalaţii, cereţi vânzătorului să vă ofere calorifere cu puteri termice similare. Făcând acest lucru, veţi salva sume mari de bani de la factura pentru căldură.

Ce puteţi face dacă aţi înlocuit deja caloriferele cu unele noi şi nu ştiţi ce putere termică au acestea? La fel ca în cazul descris mai sus, puteţi lua legătura cu firma care a montat repartitoare de costuri în blocul în care locuiţi, pentru a solicita informaţii legate de puterea termică din apartamentul dumneavoastră în comparaţie cu un apartament similar din bloc.

Dacă puterea termică a caloriferelor din apartamentul în care locuiţi este mult mai mare decât cea dintr-un apartament similar care nu a înlocuit caloriferele, este rocomandat să achiziţionaţi alte calorifere cu puteri termice recomandate de specialiştii firmei cu care aţi montat repartitoarele.

Alţi paşi pentru a reduce factura la încălzire

Aşadar, având caloriferele de dimensiuni potrivite necesarului termic pentru fiecare încăpere, veţi beneficia de confortul de care aveţi nevoie şi nu veţi fi afectat în plus la plata căldurii.

Pe lângă acest lucru, pentru reducerea facturii la încălzire este de recomandat să mai ţineţi cont şi de următoarele sfaturi:

- Deoarece caloriferele sunt montate sub ferestre (unde pierderea de căldură este cea mai mare), este recomandat să vă asiguraţi că ferestrele se închid corespunzător. Puteţi găsi chedere pentru tâmplăria ferestrelor în comerţ.

- În perioada în care nu sunteţi acasă şi peste noapte, în încăperile neutilizate (băi, bucătării, sufragerii etc.) reduceţi consumul caloriferelor de la robinetele cu termostat. Pentru a înregistra economia realizată trebuie să aveţi un aparat de măsură pe calorifer (repartitorul de costuri).

- Închideţi robinetul caloriferului în perioada în care aerisiţi încăperea. Transferul de căldură, respectiv consumul este cel mai mare atunci când caloriferul fierbinte întră în contact direct cu aerul rece de afară.
 - Dacă e posibil, realizaţi izolarea termică a blocului prin Asociaţia de Proprietari.

Conform ultimelor studii, proprietarii de apartamente care au respectat recomandările de mai sus au realizat economii la factura de energie termică de aproximativ 30%, chiar şi de peste 55% în situaţiile în care s-a realizat şi izolarea termică a blocului.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite