Calotă, ANRE: Preţul energiei termice va creşte cu cel mult 5% la nivel naţional. Instituţia va verifica unde au investit CET-urile banii din cogenerare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ANRE va verifica centralele care produc atât energie cât şi căldură pentru a vedea dacă mai merită bonus
ANRE va verifica centralele care produc atât energie cât şi căldură pentru a vedea dacă mai merită bonus

Preţul energiei termice va creşte cu cel mult 5% în această iarnă la nivel naţional şi va rămâne neschimbat pentru consumatorii din Bucureşti, a declarat joi Emil Calotă, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la un seminar pe teme energetice.

În România există 37 de centrale în cogenerare, producând simultan energie şi căldură. Acest tip de unităţi beneficiază pentru energia livrată de bonusuri cu o valoare anuală de 250-300 milioane euro, bani plătiţi de consumatori şi care ajung la producătorii de energie termică pentru a fi investiţi în eficientizare.

Calotă a adăugat că de anul viitor aceste centrale vor fi monitorizate de către ANRE, fiind posibil ca bonusul să fie redus în unele cazuri.

Calotă a adus în discuţie un argument al celor care doresc eliminarea sau reducerea taxei de cogenerare: „Un profesor universitar a venit la mine şi m-a întrebat. Este moral ca eu, dacă sunt din Popeşti-Leordeni, să subvenţionez căldura dintr-un alt oraş?“

Bonusul de cogenerare a fost indicat de către marii consumatori de energie electrică din România, Alro şi ArcelorMittal, drept una din cauzele care le provoacă pierderi, alături de certificatele verzi prin care sunt sprijinite energiile regenerabile.

Mai puteţi citi:

SC Termic Calor Serv va furniza energie termică pentru 800 de apartamente

Aleşii locali alexăndreni au atribuit nou înfiinţatei SC Termic Calor Serv serviciul de furnizare a energiei termice în oraş. Societatea va furniza căldură pentru aproximativ 800 de apartamente, cu un preţ pe gigacalorie de 356,88 lei.

Start la completarea cererilor pentru ajutorul de încălzire. Iată cine poate beneficia de aceste subvenţii

Cererile pentru ajutorul de încălzire se vor colecta prin asociaţiile de proprietari sau individual, după caz, în perioada 15 – 20 noiembrie. Pentru prima dată, se acordă subvenţie şi râmnicenilor care se încălzesc cu energie electrică.

Energia termică „arde” la buzunare în această iarnă. Preţul gigacaloriei a crescut cu 15 procente la Giurgiu

Consilierii locali ai municipiului Giurgiu au aprobat marţi, 22 octombrie, într-o şedinţă extraordinară, proiectul de hotărâre privind preţul de producţie al gigacaloriei în sezonul rece. Acesta va costa 399 de lei, cu aproximativ 15% mai mult decât anul trecut.

Preţul energiei termice, indexat cu 31 % în Râmnicu Vâlcea

Consiliul Local Râmnicu Vâlcea a aprobat, în şedinţa ordinară de joi, majorarea cu 31 % a preţului energiei termice livrate populaţiei de către CET Govora. Astfel, preţul gigacaloriei creşte cu 70 de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite