Cum pot susţine fondurile de pensii private spiritul antreprenorial
0![FOTO www.wall-street.ro](https://cdn.adh.reperio.news/image-4/447f7ec5-35af-4986-b54b-e2b774f2f200/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D700%26h%3D673%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Grupul de investiţii Certinvest a preluat în luna ianuarie din acest an administratorul fondului de pensii facultative Pensia Mea de la grupul american Metropolitan Life şi, odată cu redenumirea administratorului în Certinvest Pensii, a fost numit şi un nou consiliu de administraţie format din Roland Haas, Silvia Sîrb şi Victor Sraer.
Roland Haas a acordat, cu acest prilej, un interviu wall-street.ro in care a creionat imaginea sa despre rolul fondurilor de pensii in economie.
Roland Haas, noul presedinte al CA Certinvest Pensii, dispune de o experienta de 20 in administrarea investitiilor si management. In aceasta perioada a fost sase ani managing director la East Fund Managementberatung unde a supervizat investitii in Europa Centrala si de Est, si membru in board-ul AXA Pension fund Slovacia. Din 2001 este managing partner la HKK Private Equity Partners.
Wall-Street.ro: Cum va arata fondul de pensii Pensia Mea sub brandul Certinvest si care sunt planurile pentru dezvoltare?
Roland Haas: Au existat cateva motive pentru care fondul de pensii private facultative Pensia Mea cred ca a fost vandut: are putin peste 10.000 de participanti, un portofoliu de active de 41,5 milioane lei, iar investitiile nu au avut o performanta extraordinar de buna pana acum, desi la momentul lansarii, cand se afla in cadrul grupului britanic Aviva si era condus de Eugen Voicu, fondatorul si actionarul majoritar al Certinvest se afla intre primele trei fonduri din piata. Acest decalaj din prezent poate fi recuperat.
Un aspect care poate fi imbunatatit este legat de distributie. Evident ca acest fond trebuie sa creasca, din perspectiva participantilor, si, pentru a realiza acest lucru, ne vom concentra in special pe segmentul corporate. Astfel, pe langa reteaua existenta de distributie a Certinvest, vom dezvolta o echipa de vanzari adresata companiilor. Acest lucru nu a existat in trecut si cu siguranta va fi de mare ajutor in dezvoltare acestui fond de pensii pe viitor.
Majoritatea companiilor din Romania nu cunosc foarte multe despre beneficiile fiscale (pragul de deductibilitate pe an fiscal este de 400 euro pentru angajat si 400 de euro pentru angajator - n.r.) si de retentie a angajatilor oferite de programele de pensii private facultative, iar acest lucru reprezinta pentru noi principala problema. Am abordat deja mai multe companii pana acum si ne bucuram de un feedback pozitiv.