Cum poate afecta România faptul că Turcia a descoperit gaze în Marea Neagră. Analist: Companiile turceşti ar putea fi interesate şi de Exxon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, crede că descoperirea Turciei a unui mare zăcământ de gaze în Marea Neagră ar putea avea implicaţii şi pentru România, scrie Hotnews.

Dacă Turcia va construi repede infrastructura de evacuare a gazelor pentru această descoperire, atunci aceasta ar putea fi folosită şi pentru gazul românesc din vecinătate, dacă acesta va fi exploatat vreodată, consideră Răzvan Nicolescu.

Acesta mai afirmă că dacă investiţiile romaneşti nu întârziau aşa mult din cauza lipsei de asumare a autorităţilor pentru o soluţie de deblocare ar fi putut fi invers, adică România putea deveni un hub.

"Acum situaţia pe teren s-a schimbat după această decoperire. Lumea se mişcă. Ea, din păcate, nu aşteaptă “consensul” politic românesc", scrie Răzvan Nicolescu pe contul său de Facebook.

Nicolescu mai spune că "prin aceasta descoperire companiile turceşti devin şi un pretendent la cumpărarea afacerilor Exxon Mobil din România".

Reamintim că Turcia a anunţat vineri descoperirea celui mai mare zăcământ de gaze naturale "din istoria sa". "Turcia a făcut în Marea Neagră cea mai mare descoperire de gaze naturale din istoria sa", a afirmat Erdogan, într-un discurs la Istanbul, precizând că rezervele sunt estimate la 320 de miliarde metri cubi. Pentru comparaţie, zăcămintele din zona românească a Mării Negre sunt estimate la 200 miliarde de metri cubi.

Zona este în apropierea perimetrului Neptun, unde a fost descoperit cel mai mare zăcământ de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii, în urmă cu opt ani.

Americanii de la Exxon şi-au manifestat intenţia de a-şi vinde participaţia sa de 50% din proiectul Neptun din Marea Neagră. Ar fi intersate mai multe companii de participaţia de 50% pe care Exxon Mobil o deţine în proiectul Neptun de explorare şi exploatare a gazelor din Marea Neagră, alături de OMV Petrom. Pe de-o parte ar fi un consorţiu format din compania românească Romgaz, Compania naţională de gaze naturale din Polonia, PGNiG, şi OMV Petrom care are drept de preemţiune. Pe de altă parte ar fi şi compania rusească Lukoil.

Deciziile de investiţie în Marea Neagră au întârziat foarte mult din cauza legislaţiei nefavorabile companiilor care deţin licenţele. OMV Petrom, care deţine licenţă pentru perimetrul Neptun, alături de americanii de la Exxon, amână de la an la an decizia de investiţii. Companiile solicită modificarea Legii Offshore, însă lipseşte voinţa politică. Actualul Guvern spune că vrea modificare prin Parlament, însă doar când va exista consens politic.

Erdogan: Turcia a descoperit cel mai mare depozit de gaz natural în Marea Neagră

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri că Turcia a descoperit în Marea Neagră "cel mai mare" depozit de gaz natural "din istoria sa", adăugând că speră să-l distribuie în 2023, potrivit AFP.

"Turcia a făcut cea mai mare descoperire de gaz natural din istoria sa în Marea Neagră", a declarat Erdogan în timpul unui discurs la Istanbul, precizând că aceste rezerve sunt estimate la 320 de miliarde de metri cubi.  

Erdogan a precizat că descoperirea a fost făcută în perimetrul de explorare Tuna-1. Potrivit lui, primele indicii arată că "depozitul face parte dintr-o rezervă mult mai importantă", fără a da alte detalii.  

Preşedintele turc a afirmat că Turcia va accelera în următoarele luni căutările de hidrocarburi în Mediterana orientală, ignorând apelurile Uniunii Europene. 

"Vom accelera operaţiunile noastre în Mediterana odată cu desfăşurarea la sfârşitul anului a navei de foraj Kanuni, care în prezent este în întreţinere", a declarat Erdogan, adăugând că speră "la descoperiri asemănătoare" celei de vineri. 

O altă navă de foraj maritim şi mai multe de cercetare seismică au fost deja trimise în zonele din Mediterana orientală disputate între Turcia, Grecia şi Cipru.              

Acum două săptămâni, Ankara a trimis nava Oruç Reis, escortată de nave de război, într-o zonă revendicată de Grecia, declanşând o escaladă a tensiunilor. 

Descoperirile în ultimii ani a unor depozite importante de gaze în Mediterana orientală a stârnit interesul ţărilor riverane. Ankara s-a simţit exclusă şi a intensificat forajele unilaterale, stârnind nemulţumirea vecinilor şi a Uniunii Europene.

Perimetrul Tuna-1 este amplasat la intersecţia dintre frontierele maritime ale Bulgariei şi României cu apele teritoriale ale Turciei. Atât România cât şi Bulgaria produc de mai mulţi ani petrol şi gaze naturale la perimetre din Marea Neagră.

OMV Petrom a descoperit de asemenea gaze în Marea Neagră, în perimetrul de mare adâncime Neptun, estimat că ar conţine 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze.

Cu toate acestea, exploatarea a fost blocată în urmă cu trei ani, când autorităţile au impus condiţii extrem de restrictive pentru scoaterea gazelor, iar companiile petroliere nu au luat încă o decizie de investiţie.

O companie susţinută de Grupul Carlyle explorează în prezent un zăcământ în zonă, urmărind să producă gaz în 2021.

Rosneft a explorat în partea rusă a Mării Negre, dar fără rezultate concrete. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite