Cum ne vom întoarce la birou. Recomandările lui Alexandru Rafila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prof. dr. Alexandru Rafila susţine că trebuie regândită întreaga activitate
Prof. dr. Alexandru Rafila susţine că trebuie regândită întreaga activitate

Întoarcerea la locurile de muncă va fi un proces căruia atât angajatorii, cât şi angajaţii trebuie să îi acorde o atenţie specială, în contextul ridicării restricţiilor. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, spune că trebuie reorganizate spaţiile de birouri, iar nivelul de curăţenie al birourilor trebuie să fie mai ridicat decât până acum.

„A fost o conferinţă organizată de Institutul Aspen din România. Circa 100 de companii au participat la această conferinţă. Discuţia a fost legată de modul în care trebuie să ne reîntoarcem la activitatea economică. Trebuie regândită întreaga activitate. Există recomandarea ca spaţiile open space să fie compartimentate. Sfatul pe care îl oferă organizaţia de muncă e să suplimenteze personalul pentru curăţenie. Să reglementeze accesul în spaţiile comune. Să fie personal care să se ocupe de chestiunea asta şi să informezi personalul”, a declarat Alexandru Rafila la „Marius Tucă Show”.

Virusul se răspândeşte rapid în birouri open space

Coronavirusul se răspândeşte rapid într-o cladire de birouri open space arată cercetările făcute pe baza datelor de la un focar dintr-un call center din Coreea de Sud.

Cercetătorii au descoperit ritmul agresiv în care noul coronavirus se poate răspândi în birourile de tip open space, pe baza datelor de la un focar dintr-un call center din Coreea de Sud. Studiul, realizat de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Coreea de Sud s-a axat pe un focar depistat la începutul lunii martie într-un complex de 19 etaje din Seul, capitala sud-coreeană.

Focarul a apărut într-o clădire în care birourile comerciale erau situate la primele 11 etaje iar restul erau ocupate de apartamente rezidenţiale.

Din cele 1.143 de persoane testate pentru COVID-19 în clădire, 97 au fost diagnosticate pozitiv iar dintre acestea 94 lucrau la al 11-lea etaj, pentru un call center cu 216 angajaţi, indicând o rată a infecţiei de 43,5%, afirmă cercetătorii într-un studiu publicat în jurnalul medical al CDC.

„Acest focar ne arată rata alarmantă cu care coronavirusul se poate răspândi în condiţii excepţionale, cum ar fi un birou aglomerat dintr-un call center”, au concluzionat cercetătorii.

Conform unui studiu al Societăţii Americane de Microbiologie, cercetătorii au pus un eşantion dintr-un virus inofensiv pe o singură clanţă dintr-o clădire de birouri. Prima zona contaminată a fost cea de pauză şi relaxare. Între două şi patru ore, virusul putea fi detectat pe între 40% şi 60% dintre angajaţi, vizitatori şi obiecte aflate la comun.

Angajaţii bolnavi răspândesc virusul cu o viteză uluitoare prin tuse, strănut, atingerea suprafeţelor sau a colegilor. Chiar şi atunci când nu fac decât să stea la propriul biroul ei pot răspândi germenii prin picături de salivă sau material biologic eliminate prin tuse, strănut sau chiar vorbit.

Aerul amestecat de şi răspândit prin sistemul de ventilaţie ar putea fi, de asemenea, un factor important pentru care clădirile de birouri devin foarte rapid focare de infecţie. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite