Cum evită miliardarii americani să plătească taxe federale. Bezos a reuşit chiar să obţină o deducere fiscală de 4.000 de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elon Musk Jeff Bezos FOTO EPA-EFE
Elon Musk Jeff Bezos FOTO EPA-EFE

Cei mai bogaţi douăzeci şi cinci de americani, printre care Jeff Bezos, Warren Buffett şi Elon Musk, au plătit taxe la un nivel real de doar 3,4% între 2014 şi 2018, conform unei investigaţii a publicaţiei ProPublica. În aceeaşi perioadă, averea acestora a crescut în total cu mai bine de 400 de miliarde de dolari.

Investigaţia ProPublica, o organizaţie non-profit de presă din Statele Unite, arată faptul că sistemul fiscal american este profund deficitar atunci când vine vorba de taxarea celor mai bogaţi cetăţeni americani.

Jurnaliştii publicaţiei au folosit datele fiscului american pentru a contura o imagine a nivelului de taxare la care sunt supuşi miliardarii americani. În 2007, Jeff Bezos, fondatorul Amazon, nu a plătit niciun fel de impozite percepute la nivel federal. În 2011, când valoarea netă a acestuia era de 18 miliarde de dolari, a reuşit din nou să nu plătească vreo taxă federală - mai mult, a primit şi un deducere fiscală de 4.000 de dolari pentru copiii săi.

Pe baza acestor informaţii, ProPublica a creat o aşa numită „rată reală de taxare” pentru cei mai bogaţi douăzeci şi cinci de americani, prin compararea taxelor pe venit plătite între 2014 şi 2018 cu creşterea averii lor în această perioadă.

„Rezultatele sunt dure. Conform Forbes, averea celor mai bogaţi douăzeci şi cinci de americani a crescut în total cu 401 miliarde de dolari între 2014 şi 2018. În cei cinci ani, au plătit în total 13,6 miliarde dolari ca taxe federale pe venit, conform datelor IRS (n.red - Internal Revenue Service - fiscul american). O sumă enormă, dar care înseamnă o rată reală de taxare de doar 3,4%”, scrie ProPublica.

Prin comparaţie, gospodăria americană mediană a plătit 14% în taxe federale, conform ProPublica. 

Warren Buffet, fondatorul firmei de investiţii Berkshire Hethaway, a plătit un total de 23,7 milioane de dolari statului american între 2014 şi 2018, venitul raportat de acesta fiind de 125 de milioane de dolari. Cu toate acestea, averea totală a investitorului american a crescut cu 24,3 miliarde de dolari, ceea ce ar însemna că Buffet a fost supus unui nivel real de taxare de 0,1%.

În cei patru ani, averea lui Bezos a crescut cu 99 de miliarde dolari, dar a fost supus unui nivel de taxare real de 0,98%. Elon Musk a plătit 3,27%, iar Michael Bloomberg a plătit 1,3%.

Miliardarii nu sunt acuzaţi de ilegalităţi, investigaţia căutând să arate incapacitatea sistemului fiscal american să taxeze averea produsă de active în acelaşi fel în care taxează salariile, principala sursă de venit pentru majoritatea americanilor.

„Miliardarii americani se folosesc de strategii de evitare a taxării care nu sunt disponibile oamenilor obişnuiţi. Averea lor vine din creşterea fulminantă a activelor deţinute, precum acţiuni ori proprietăţi. Aceste câştiguri nu sunt definite de codul fiscal american drept venit impozitabil până când (şi doar dacă) miliardarii le vând”, notează ProPublica.

Bezos şi Musk au refuzat să comenteze subiectul, iar Bloomberg a specificat că a plătit toate taxele pe care le datora statului. Buffet a răspuns pe larg, apărându-şi practicile fiscale, dar precizând că sistemul de taxare american trebuie schimbat având în vedere că „averea dinastică nu este dezirabilă pentru societatea noastră”.

Preşedintele american, Joe Biden, a propus mărirea ratei superioare de taxare a veniturilor şi creşterea taxelor pe câştigurile provenite din vânzarea activelor deţinute, măsuri care ar afecta în mică măsură nivelul de impozitare al miliardarilor. Senatorii democraţi Elizabeth Warren şi Bernie Sanders au propus o taxă pe avere prin care s-ar introduce o taxă de 3% pe valoarea netă a celor mai bogaţi americani. Propunerea legislativă are însă puţine şanse să fie adoptată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite