Cum au plătit românii de două ori aceeaşi ţeavă de gaze naturale, şi la un preţ umflat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distribuitorii sunt obligaţi să facă licitaţii pentru lucrările de extindere şi conectare la reţelele de gaze, ceea ce va duce la scăderea tarifelor practicate  FOTO Ion Preaşcă
Distribuitorii sunt obligaţi să facă licitaţii pentru lucrările de extindere şi conectare la reţelele de gaze, ceea ce va duce la scăderea tarifelor practicate  FOTO Ion Preaşcă

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a emis un ordin prin care obligă distribuitorii de gaze naturale să scoată la licitaţie lucrările de extindere a reţelelor, după ce instituţia a primit mai multe plângeri din partea consumatorilor în privinţa tarifelor de conectare percepute şi după ce a constatat că o foarte mare parte din aceste lucrări sunt executate de către societăţi afiliate celor de distribuţie şi furnizare.

„Am dat un ordin prin care obligăm companiile de distribuţie să organizeze licitaţii transparente pentru aceste lucrări. Ei au argumentat că beneficiază de tariful cel mai mic de pe piaţă, însă nu poate fi vorba de aşa ceva din moment ce preţul este stabilit prin negociere directă şi nu de către piaţă. Distribuitorii au mai adus în sprijinul lor prevederile unei ordonanţe de urgenţă care le-ar fi permis, însă noi considerăm că alimentarea cu gaze este un serviciu public, chiar dacă societăţile respective sunt private“, a afirmat Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.

Pe româneşte, companiile care alimentează cu gaze anumite zone semnau cu firme din aceleaşi grup contracte de racordare la reţea sau extindere. Pe de o parte, consumatorii erau, practic, forţaţi să plătească preţurile „umflate“ de conectare în lipsă de alternative, iar ulterior distribuitorul se ducea la ANRE cu chitanţele investiţiilor şi cereau recunoaşterea lor în tarifele de distribuţie, adică în factura plătită de către populaţie.

„Le-am spus că nu le vom mai recunoaşte aceste costuri în tarife dacă nu organizează licitaţii“, a completat Havrileţ. Şeful ANRE nu a precizat despre care companii a fost vorba, însă prevederea care obligă la realizarea de licitaţii va fi valabilă pentru toţi distribuitorii.

Care sunt marii distribuitori din România

GdF SUEZ alimentează jumătatea de sud a ţării cu gaze naturale, iar E.ON partea de nord, cele două preluând de la stat cele două Distrigazuri. Alături de acestea, printre companiile de distribuţie se mai află Gaz Sud GDR Premier Energy, care livrează „aurul albastru“ într-o serie de localităţi din jurul Bucureştiului, precum Snagov, Pantelimon, Brăneşti, Moara Vlăsiei, Ciolpani, Cernica, dar şi în orăşele precum Roşiorii de Vede, Siret, Moeciu. Anul trecut, Gaz Sud a preluat Petrom Distribuţie Gaze de la Petrom. În fine, Congaz – care alimentează mai multe localităţi din Dobrogea, precum municipiile Constanţa şi Medgidia şi oraşele Năvodari, Negru Vodă şi Ovidiu, dar şi o serie de comune – a fost preluată de către GdF SUEZ.

Odată cu noile prevederi, este de aşteptat ca licitaţiile pentru lucrările de conectare să ducă la preţuri mai mici pentru aceste lucrări, ceea ce va permite mai departe scăderea tarifelor de distribuţie, adică facturi puţin mai mici la gaze naturale. De asemenea, din moment ce licitaţiile vor fi publice, nu mai este garantat că tot firme din acelaşi grup vor câştiga licitaţiile.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite