Cum arată viitorul: Roboţii vor fi colegii muncitorilor, nu înlocuitorii lor
0Temerile că roboţii îţi vor lua locul de muncă nu sunt întemeiate, în contextul în care tot mai mulţi angajatori intenţionează să crească sau să menţină numărul de angajaţi, ca rezultat al automatizării, arată un raport al companiei ManpowerGroup citat de Reuters.
Raportul „Căutăm oameni: Roboţii au nevoie de tine” conţine întrebări adresate către 19.000 de angajatori din 44 de ţări. Răspunsurile lor arată că 69% dintre firme intenţionează să menţină mărimea forţei de muncă, în timp ce 18% vor chiar să angajeze mai mulţi oameni ca urmare a automatizării. Acesta a fost cel mai procent din ultimii trei ani.
Raportul mai spune că 24% dintre firmele care vor investi în automatizări şi tehnologii digitale în următorii doi ani planifică să adauge locuri de muncă, în comparaţie cu 18% dintre cei care nu automatizează.
Doar 9% dintre angajatori din sondajul anual au declarat că automatizarea va duce direct la pierderi de locuri de muncă, în timp ce 4% nu ştiu ce impact va avea.
Jonas Prizing, preşedinte şi CEO al ManpowerGroup, spune: „Tot mai mulţi roboţi sunt adăugaţi forţei de muncă, dar şi oamenii sunt căutaţi”. „Tehnologia este aici pentru a rămâne şi este responsabilitatea noastră să găsim un mod prin care să integrăm oamenii cu maşinile”, a adăugat el.
Peste 3 milioane de roboţi industriali vor fi utilizaţi în fabrici din întreaga lume până în 2020, potrivit Federaţiei Internaţionale de Robotică.
Studiul Manpower a constatat că 84% dintre firme planifică să-i ajute pe lucrători să dobândească noi abilităţi până în 2020, în comparaţie cu doar 21% în 2011.
Lipsa de talente la nivel mondial este la maximul ultimilor 12 ani, iar multe companii se luptă pentru ocuparea forţei de muncă, potrivit Manpower.
În Germania, unde şomajul se situează la un nivel record, lipsa de talente a fost principala preocupare a companiilor mici şi mijlocii pentru anul 2019, potrivit unui sondaj realizat de asociaţia BVMW Mittelstand.
Sondajul Manpower a constatat că abilităţile IT sunt în special cerute, 16% din companii aşteaptându-se să angajeze personal în IT.
În industria prelucrătoare şi în producţie, unde roboţii industriali îndeplinesc din ce în ce mai mult sarcini de rutină, firmele se aşteaptă să angajeze mai mulţi oameni în roluri orientate către clienţi, care necesită abilităţi cum ar fi comunicarea, conducerea, negocierea şi adaptabilitatea.
Angajatorii din Singapore, Costa Rica, Guatemala şi Africa de Sud se aşteaptă să adauge cei mai mulţi angajaţi, în timp ce firmele din Bulgaria, Ungaria, Cehia, Norvegia, Slovacia şi România au prezis o scădere a numărului de angajaţi.