Cum a ajuns România să blocheze o finanţare a Băncii Europene de Investiţii pentru statele din Africa, Caraibe şi Pacific

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul de ratificare a fost aprobat de noul Guvern abia la jumătatea lunii martie şi mai trebuie avizat de ambele Camere ale Parlamentului şi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis pentru a fi aplicabil FOTO: Guliver / Getty Images
Proiectul de ratificare a fost aprobat de noul Guvern abia la jumătatea lunii martie şi mai trebuie avizat de ambele Camere ale Parlamentului şi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis pentru a fi aplicabil FOTO: Guliver / Getty Images

Acordul în baza căruia Banca Europeană de Investiţii (BEI) poate împrumuta statele din Africa, Caraibe şi Pacific cu aproape 30 de miliarde de euro pentru proiecte de investiţii şi care trebuie ratificat în prealabil de către statele membre ale Uniunii Europene (UE), în calitate de garanţi, nu poate fi aplicat deoarece a mai rămas un singur membru care se mişcă greu şi nu a aprobat încă documentul – România, potrivit Profit.ro.

Proiectul de ratificare a fost postat pe site-ul Ministerului Finanţelor în noiembrie anul trecut, cu o zi înainte ca Victor Ponta să îşi depună mandatul de prim-ministru, antrenând astfel căderea Guvernului. Documentul a fost aprobat de noul Guvern abia la jumătatea lunii martie şi mai trebuie avizat de ambele Camere ale Parlamentului şi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis pentru a fi aplicabil, scrie Profit.ro.

Oficialii Băncii Europene de Investiţii şi statele din Africa, Caraibe şi Pacific aşteaptă semnătura de la Bucureşti. Ministerul Finanţelor a sesizat Parlamentul că proiectul trebuie aprobat în regim de urgenţă, având în vedere că toţi actorii internaţionali implicaţi stau după România.

„Necesitatea adoptării actului normativ în regim de urgenţă este dată de faptul că România este singurul stat membru care nu a ratificat acordul cu Banca Europeană de Investiţii, astfel banca aflându-se în imposibilitatea de a acorda împrumuturi“, scrie în documentul semnat de ministrul Finanţelor, potrivit Profit.ro.

BEI poate acorda împrumuturi pentru proiecte de investiţii din afara statelor membre, condiţionând acordarea acestor împrumuturi de garanţii suficiente. Proporţional cu propria participare, fiecare stat membru acordă garanţii limitate la 75% din valoarea totală a creditelor deschise de către bancă şi care acoperă toate riscurile operaţiunilor finanţate din resurse proprii BEI, precum şi riscurile politice (riscul de transfer valutar, exproprierea, război, refuzul justiţiei, revolte sociale). Garanţia de 75% a statelor membre este executată ca ultimă soluţie, respectiv după ce BEI a executat garanţiile terţe (precum garanţii comerciale sau suverane).  În cazul României, capitalul subscris la BEI este de 1,27 miliarde euro (0,523951% din total). 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite