Criza şi ploile au afectat afacerile spălătoriilor auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea schimbătoare din primăvară şi vară a redus la jumătate încasările spălătoriilor de automobile. Drept urmare, mulţi dintre proprietari se gândesc să ofere şi alte servicii. Pentru că românii nu mai folosesc maşinile aşa des, dar şi pentru că plouă aproape în fiecare zi, proprietarii de spălătorii auto spun că cifrele de afaceri au scăzut chiar şi cu 50%.

Spălătoria auto nu mai este, momentan, un business profitabil, pentru că vânzările de maşini au scăzut, sute de firme care dispuneau de flotă auto au dat faliment, iar ploile nu mai contenesc. Mai mult, românii care au o maşină, nu o mai folosesc zilnic. Drept urmare, pe la spălătorie nu trec mai des de cel mult o dată pe lună.

Razvan Dimitriu, director la Car Wash Services, spune că în primele şase luni din 2010 cifra de afaceri a scăzut cu 50%. El dă vina mai mult pe vremea ploioasă, decât pe criza de pe piaţa auto, şi spune că există zile ploioase în care nicio maşină nu vine la spălătorie.

Sâmbăta, cea mai aglomerată zi

Totuşi, recunoaşte că reuşeşte să compenseze cu alte servicii. "Mai polişăm o maşină, mai curăţam tapiţeria, ba chiar am prestat şi servicii de vulcanizare. Trebuie să ne adaptăm, dacă nu vrem să închidem prăvălia", conchide Răzvan. Directorul Car Wash susţine că înainte de criză avea un flux chiar şi de 100 de maşini pe zi la spălătorie.

Sâmbăta este cea mai aglomerată zi a săptămânii, pentru că, afirmă Răzvan Dimitriu, vinerea lumea este la muncă, iar duminica oamenii sunt plecaţi în vizite sau pe la grătare. El spune că primăvara şi toamna sunt perioadele cele mai aglomerate, iar cea mai slabă lună este august, când mai toţi românii sunt plecaţi în concediu. Răzvan afirmă că în prezent românii abia dacă mai ajung o dată la două săptămâni cu maşina la spălătorie. El susţine că nu înţelege de ce, pentru că nu te costă o avere să-ţi speli maşina, măcar la două săptămâni. "Să dai 20-25 de lei într-o lună pentru curăţarea maşinii nu cred că-ţi afectează foarte mult bugetul familiei", este de părere Răzvan.

Răzvan Dimitriu spune că spălătoria Car Wash a fost inaugurată acum doi ani, investiţia iniţială ajungând la 100.000 de euro. Chiar el recunoaşte că un cost al investiţiei nu se poate exprima fără detalii referitoare la ce anume gen de spălătorie auto vrei să-ţi deschizi.

Minimum 10.000 de euro pentru o spălătorie

În afară de costul propriu-zis al construcţiei şi al utlilajelor, mai intervin şi cele de funcţionare-aprobare. Asta pentru că, ai nevoie de unele aprobări speciale de la ministerul Mediului, precum fluxul de apă, dar şi de la Poliţie. Totuşi, dacă dispui de ceva lichidităţi, poţi cumpăra o spalatorie cu trei-patru cabine, deja construită, cu preţuri începând de la 10.000 de euro. Dacă vrei totuşi să începi o afacere mai serioasă, pregăteşte-ţi buzunarul.

O linie automată de spălat costă între 25.000 şi 60.000 de euro, câtva cabine sau staţii de autoservire. Aici este şi mai practic, pentru că nu angajezi oameni, clientul alegând diverse programe prin care îşi spală singur maşina. Cea mai mare unitate din Bucureşti este Tunel Carwash, din Pipera, cu o medie de 100 de maşini pe oră spălate. Linia automată de spălare este montată într-o hală lungă de 26 metri şi este complet automatizată, autoturismele fiind ghidate de o bandă rulantă. Una dintre principalele caracteristici ale sistemului este durata de spălare de numai trei minute.

8.500 de euro, spălatul unei maşini

Spălătoria auto de lux există în Marea Britanie şi nu duce lipsă de clienţi. A fost ideea lui Gurcharn Sahota, de 30 de ani, şi a prins excelent, în ciuda preţului piperat şi al crizei. Ceea ce face britanicul nu este o simplă spălare, ci un tratament de detailing dus la extrem.

El are un microscop cu care verifică zgârieturile de pe vopsea, iar apoi grosimea acesteia în acea zonă, pentru a vedea dacă poate înlătura zgârietura fără să se observe nimic. Numai ceara folosită de britanic costă 9.700 euro tubul, acesta petrecând zile întregi la curăţarea şi recondiţionarea fiecărei maşini, recordul fiind de 250 de ore.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite