Criza europeană ajunge la producătorii chinezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderea exporturilor către UE a determinat reducerea activităţii sectorului industrial al Chinei pentru prima dată în ultimii trei ani.

Problemele cu care se confruntă zona euro au început deja să afecteze şi „fabrica lumii". China, a doua economie a lumii (depăşită doar de SUA), îşi vede acum în pericol principalul pilon. Sectorul industrial a înregistrat, în noiembrie, prima contracţie din ultimii trei ani. Scăderea cererii de pe piaţa europeană a lovit livrările externe ale celui mai mare exportator mondial.

Piaţa imobiliară se clatină

Încă de la începutul acestui an s-a putut observa impactul problemelor Vestului asupra economiei chineze. Revenirea sub aşteptări a Statelor Unite şi a UE a încetinit ritmul de creştere al economiei chineze. În cel de-al treilea trimestru al anului, avansul economiei chineze a fost de numai 9,1%, cel mai scăzut nivel din 2009. Uniunea Europeană este al doilea partener comercial al Chinei (principalul fiind SUA), iar creşterea economică anemică de aici şi inflaţia ajunsă la cote tot mai ridicate au determinat scăderea volumului importurilor din puternicul stat asiatic.

Indicele de achiziţie al managerilor (PMI) a scăzut la 49 de puncte în noiembrie de la 50,4 în octombrie, ceea ce arată că activitatea sectorului industrial a scăzut luna trecută. În acelaşi timp, piaţa imobiliară, unul dintre principalele motoare ale creşterii economice, se clatină. Vânzările de locuinţe au scăzut cu 25% în octombrie faţă de septembrie, ajungând la nivelul minim din ultimii trei ani. O mare parte dintre problemele cu care se confruntă acum statul pot fi puse pe seama măsurilor dure impuse de Guvernul de la Beijing pentru a învinge inflaţia.

Beijingul vrea acum mai multe împrumuturi

De la începutul acestui an, Beijingul a majorat de cinci ori dobânda-cheie pentru a descuraja creditarea, a crescut de nouă ori rata rezervelor minime obligatorii pentru ca băncile să aibă mai puţine resurse pentru împrumuturi şi, în ultimă instanţă, le-a cerut instituţiilor de credit să coboare limita obligatorie de creditare.

Strategia a funcţionat şi, în octombrie, rata anuală a inflaţiei a coborât la 5,5%, faţă de 6,1% cât era în septembrie. Populaţia resimte însă din plin consecinţele: condiţiile de creditare s-au înăsprit, lovind în plin populaţia şi micii antreprenori, iar piaţa imobiliară se clatină. În lipsă de finanţare, mediul de afaceri a fost decimat.

Miercuri seară, banca centrală chineză a redus pentru prima dată în ultimii trei ani rata rezervelor minime obligatorii, încercând astfel să stimuleze creditarea. În acest fel, băncile vor câştiga 58 de miliarde de dolari, care vor ajunge astfel în economia reală prin credite.   

info
info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite