Creşterea salariului minim ar putea avea efecte negative: încurajarea muncii „la negru“ sau majorarea şomajului
0Economiştii sunt îngrijoraţi în privinţa efectelor pe care majorarea salariului minim la 1.450 de lei, începând cu 1 februarie, ar putea să le manifeste şi cred că măsura ar putea avea un impact negativ în special asupra afacerilor mici ai căror patroni s-ar putea afla în situaţia de a închide firmele, de a tăia din beneficiile angajaţilor, de a trece o parte din ei pe jumătate de normă, de a efectua concedieri sau de a creşte preţurile.
Efectele cele mai sumbre ar putea fi extinderea plăţii „la negru“ în anumite segmente de afaceri şi încurajarea economiei gri. La polul opus, măsura ar putea reprezenta soluţia pentru ieşirea României din modelul economic actual, bazat în special pe salarii mici, arată analiştii consultaţi de News.ro.
Unii economişti sunt împotriva ideii de salariu minim, fiind considerat drept o barieră de intrare pe piaţa muncii, care îi afectează în special pe salariaţii mai puţin calificaţi ce pierd contactul cu locurile de muncă legale şi trăiesc din munca „la negru“ sau din serviciile de asistenţă socială din cadrul Guvernului. În acest context, specialiştii spun că salariul minim poate fi interpretat ca o încălcare a dreptului la muncă, pentru că nu le permite angajaţilor săraci să lucreze. Alţii subliniază că acest salariu minim poate conferi dreptul la un „salariu decent“.
Începând cu anul 2009, salariul minim din România a crescut de la 600 de lei la 1.250 de lei, cel din prezent. Însă, de luna viitoare, potrivit planului noului Guvern, salariul minim va creşte până la 1.450 de lei, adică 321 de euro la cursul actual.
Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, avertizează că măsura nu are o acoperire în situaţia economiei şi ar putea să le creeze probleme multor antreprenori.
„Acest avans, din perspectiva mediului de afaceri, nu este tocmai o veste bună. Raportul dintre salariul mediu şi cel minim a depăşit 50%, peste media europeană“, a explicat Ionuţ Dumitru, potrivit News.ro.
La nivel naţional, salariul mediu net a fost, în octombrie 2016, 2.108 lei, iar câştigul mediu brut era de 2.918 lei, deci salariul minim brut legal, cel de 1.250 de lei, reprezintă 43% din câştigul mediu.
Ionuţ Dumitru a mai punctat că, deşi este firesc să creacă salariile, important este ritmul de creştere. „Dacă este doar o măsură politică, fără acoperire economică, am putea asista la avansul economiei negre sau gri“, a spus preşedintele Consiliului Fiscal.
Unii specialişti sunt de părere că măsura creşterii salariale angajaţilor va avea efecte dure în sectoarele economice cu un nivel tehnologic scăzut şi cu multe persoane care muncesc pentru salariul minim. În acest context, unii patroni ar putea să taie din beneficiile angajaţilor, să treacă o parte dintre ei pe jumătate de normă sau chiar să concedieze oameni.
Măsurile menţionate ar putea fi benefice doar dacă ar contribui la stimularea creării de produse şi servicii cu o valoare adăugată mai mare, care necesită un grad mai mare de complexitate a muncii, ceea ce ar aduce şi salarii mai mari. Un alt efect al majorării salariului minim ar fi acela de creştere a preţurile produselor.