Creşterea contribuţiilor la Pilonul II de pensii se amână cu un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a afirmat vineri seară că nu a existat loc în buget pentru o creştere mai mare a contribuţiei FOTO: Guliver/ Getty Images
Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a afirmat vineri seară că nu a existat loc în buget pentru o creştere mai mare a contribuţiei FOTO: Guliver/ Getty Images

Guvernul amână până în 2017 termenul până la care contribuţiile pentru pensiile administrate privat să crească la plafonul maxim de 6%, astfel că anul viitor contribuţia va avansa cu 0,1 puncte, iar în 2017 se va majora cu alte 0,9 puncte procentuale, a declarat purtătorul de cuvânt, Dan Suciu.

Măsurile au fost aprobate prin Ordonanţa de Urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal- bugetare.

"Se propune ca termenul până la care să crească contribuţia la pilonul II de pensii până la nivelul maxim de 6% să se amâne până în 2017, nu 2016 cum era iniţial. Contribuţia creşte anul viitor cu 0,1 puncte procentuale, iar în 2017 se propune o creştere de 0,9 puncte", a afirmat Suciu după şedinţa de Guvern.

Astfel, alineatul (3) al articolului 43 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat se modifică şi prevede că "în termen de nouă ani de la începerea activităţii de colectare, cota de contribuţie la fondul de pensii se majorează la 6%, cu o creştere de 0,5 puncte procentuale pe an până în anul 2015 inclusiv, respectiv cu o creştere de 0,1 puncte procentuale în anul 2016 şi cu o creştere de 0,9 puncte procentuale în anul 2017, începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an".

Contribuţiile la Pilonul II vor fi anul viitor de 5,1%, cu o creştere de doar 0,1 puncte, faţă de una de 0,5 puncte procentuale, cum prevedea calendarul cuprins în legea specifică, conform Mediafax.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a afirmat vineri seară că nu a existat loc în buget pentru o creştere mai mare a contribuţiei.

"Pe Pilonul II am decis o majorare de 0,1%, faţă de 0,5%, deci contribuţiile vor ajunge la 5,1%. Am decis să facem totuşi o majorare, să dăm mesajul că ştim problema demografică, că ne interesează, dar pe de altă parte în buget nu exista loc de altceva", a explicat Dragu.

Ea apreciază că, din efectele de runda a doua a măsurilor de relaxare fiscală, sumele suplimentare pe care populaţia le va avea la dispoziţie s-ar putea îndrepta către Pilonul III, al pensiilor facultative.

Impactul bugetar al majorării contribuţiei cu 0,1 puncte procentuale se ridică la 400 milioane lei. Dacă ar fi fost respectat calendarul, cu o majorare cu 0,5 puncte, impactul s-ar fi situat la 2 miliarde lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite