Creditorii Oltchim decid luni soarta combinatului vâlcean
0Creditorii combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea, aflat în insolvenţă, decid luni dacă prelungesc sau nu termenul până la care se pot depune oferte angajante pentru preluarea companiei, a declarat, pentru „Adevărul“, avocatul Gheorghe Piperea, administrator judiciar al societăţii.
„Până în acest moment sunt interesate de preluarea Oltchim chinezii de la Baota Petrochemical şi Junlun Petroleum, dar şi SIF Transilvania. Şi Petchem, divizia petrochimică a MOL, a cumpărat caietul de sarcini“, a afirmat Piperea.
Anterior, la începutul lunii martie, Constantin Niţă, actualul ministru al Economiei, afirma în cadrul comisiilor de specialitate din Parlament că există deja investitori interesaţi să preia la pachet atât Oltchim, cât şi rafinăria Arpechim, aflată în proprietatea Petrom. Aceasta este acum închisă, dar este vitală pentru activitatea Oltchim deoarece produce materii prime pentru combinatul vâlcean.
Planul este ca o entitate a statului, precum Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) din Ministerul Economiei, să preia rafinăria de la Petrom, iar, ulterior, cele două entităţi să fie vândute la pachet, preciza atunci Corneliu Cernev, liderul sindicatului Victoria din cadrul Oltchim. Consorţiul de companii din China este cel interesat de preluarea la pachet a celor două entităţi.
Anterior, şi traderul rus de materii prime Oil Gas Trade (OGT) era interesat de preluarea societăţii vâlcene, însă situaţia politică tensionată dintre Ucraina şi Rusia face puţin probabilă o astfel de tranzacţie. Şi omul de afaceri Ştefan Vuza, care deţine compania Chimcomplex Borzeşti, dorea anterior preluarea combinatului.
Acesta va fi vândut fără datorii, preţul de pornire al licitaţiei fiind de 305 milioane de euro. Oltchim deţine deja activitatea de petrochimie de pe platforma Arpechim. Compania este în insolvenţă din luna ianuarie 2013.
Mai puteţi citi:
Creditorii Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) au aprobat prelungirea cu două luni, din 31 ianuarie până în 28 martie, a perioadei de vânzare a activelor companiei, la solicitarea potenţialilor investitori, potrivit Mediafax
În jur de 300 de foşti angajaţi de la Arpechim au protestat în faţa Prefecturii
Aproapre 300 de foşti angajaţi de la Arpechim au protestat, astăzi, între Primăria Piteşti şi Prefectură. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că sunt în situaţia să fie executaţi silit din cauza faptului că trebuie să returneze banii pe care i-a primit pe vremea când erau angajaţi, pentru murături şi prime.
Compania germană PCC SE, acţionar privat al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), şi fondul de investiţii israelian Fortissimo Capital au decis să nu mai participe la cea de-a doua licitaţie pentru privatizarea combinatului chimic.
Patru investitori pentru Oltchim. Ungurii de la MOL au cumpărat caietul de sarcini
Concernul maghiar MOL se numără printre investitorii interesaţi de combinatul din Râmnicu Vâlcea. De asemenea, caietul de sarcini a fost cumpărat şi de ruşii de la Oil Gas Trade, omul de afaceri Ştefan Vuza, prin Chimcomplex Borzeşti, şi consorţiul chinez Baota Petrochemical Group- Junlun Petroleum.
Oltchim, pasărea Phoenix a industriei româneşti
Anul 2013 a început cât se poate de dur pentru combinatul chimic Oltchim de la Râmnicu Vâlcea, mai ales că procesul de privatizare abia eşuase în urma circului televizat cu „investitorul“ Dan Diaconescu, iar autorităţile nu au reuşit să convingă oficialii Comisiei Europene astfel încât să acorde societăţii ajutor de salvare. Acum, însă, Oltchim este pe cale să renască, combinatul urmând a-şi găsi un nou proprietar la începutul lunii februarie.