Constructorii avertizează: Explozia preţurilor materialelor de construcţii pune în pericol proiectele de infrastructură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Explozia preţurilor materialelor de construcţii ar putea avea un impact negativ direct asupra pieţei de construcţii, prin insolvenţe şi falimente, a proiectelor de infrastructură aflate în derulare prin blocaje, dar şi indirect, asupra evoluţiei PIB şi a bugetului de stat, a transmis, marţi Asociaţia Română a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA).

În 2020, domeniul construcţiilor a avut cea mai mare contribuţie la evoluţia PIB (+0,6 pp), alături de domeniul Informaţii şi Comunicaţii (+0,6 pp), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Potrivit ARCA, sectorul construcţiilor, care a împiedicat o scădere mai drastică a PIB în 2020, este într-o situaţie extrem de dificilă, din cauza creşterii fără precedent a preţurilor internaţionale la materii prime şi materiale, dublată de blocaje în lanţurile de aprovizionare.

Modificarea preţurilor a început după jumătatea anului 2020 pentru toate categoriile de materii prime şi materiale de construcţii, iar creşterile au ajuns şi până la 40% pentru anumite componente, un nivel record având în vedere intervalul de timp în care au avut loc.

Ce solicită ARCA

„Legea achiziţiilor publice conţine mecanisme de abordare şi corectare a situaţiilor în care preţurile cresc accelerat. Problema este, însă, că aceste prevederi sunt aplicate discreţionar sau nu sunt aplicate deloc de autorităţile centrale şi locale, în lipsa unor directive clare, precise şi unitare.”, potrivit ARCA.

Astfel, asociaţia solicită aplicarea în contractele de achiziţie publică în derulare a unor formule de actualizare a preţurilor (formule de escaladare/ajustare polinomiale) dar şi obligarea autorităţilor contractante să actualizeze valorile estimate ale investiţiilor publice la data lansării licitaţiei şi să prevadă formule de ajustare polinomiale cu aplicabilitate de la începerea execuţiei sau prestării serviciilor.

De asemenea, ARCA vrea folosirea mecanismelor de modificare/variaţie din contractele de achiziţie publică care au astfel de prevederi sau a celor permise de Legea achiziţiilor publice şi acceptarea plăţii diferenţelor de preţuri de materii prime şi materiale, fie prin acceptarea formării de preţuri noi, fie prin plata diferenţei neacoperite, prin formula de ajustare.

În acelaşi timp, reprezentanţii asociaţiei mai cer şi modificarea sursei indicilor şi legarea acestora de oscilaţiile din economia reală (bursele de mărfuri interne şi internaţionale, şi nu indicele de inflaţie).

Despre creşterea preţurilor

Încă din aprilie 2020, ARCA a semnalat că se va produce o creştere spectaculoasă a preţurilor materiilor prime şi materialelor pentru construcţii şi a avut la bază elemente concrete precum pandemia care a redus în mod forţat capacităţile de producţie mondiale şi a afectat fluxurile de transport internaţional.

Potrivit ARCA, majoritatea materialelor sau materiilor prime pentru construcţii se importă: geosintetice (în principal din Italia, Franţa), parapet (Italia), vopseluri pentru marcaje rutiere (Italia), ţevi şi cabluri pentru lucrările de reţele de utilităţi (Turcia, Rusia), bitum (Polonia, Ungaria, Serbia), oţel beton (Republica Moldova, Rusia, Turcia).

De asemenea, asociaţia a mai semnalat şi faptul că producătorii interni sunt foarte puţini şi fie depind de importuri de materie primă din state non-UE (China, Turcia, Rusia), fie produc în cantităţi foarte mici sau o gamă redusă de produse iar reducerea consumului mondial de produse derivate din ţiţei a dus la scăderea ofertei de bitum, care este un produs rezidual al rafinăriilor. Scăderea ofertei a condus automat la creşterea preţurilor.

În ultimul trimestru din 2020, au apărut şi alte cauze cum ar fi problema statelor precum Turcia, Federaţia Rusă şi China care au implementat măsuri de protecţie a pieţelor proprii, reducând exporturile de materii prime şi de materiale de construcţii, în încercarea de a-şi susţine propriile economii sau furnizorii de pe piaţa internă nu au mai constituit stocuri, pentru că nu au mai avut predictibilitate asupra preţurilor şi termenelor de livrare.

În acelaşi context, ARCA preciza că majorarea cererii de materiale de construcţii este datorată şi creşterii activităţilor în construcţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite