Consiliul Fiscal critică cea de-a doua rectificare bugetară, făcută pe repede-înainte: plafoane depăşite, cheltuieli de personal imense
0
Consiliul Fiscal critică cea de-a doua rectificare bugetară operată de Guvern în acest an şi precizează aceasta a fost făcută pe repede înainte şi că nu au fost respectate plafoane, precum cel al cheltuielilor de personal.
Conform celei de-a doua rectificări bugetare, comparativ cu bugetul aprobat în urma primei rectificări bugetare, veniturile bugetului general consolidat (BGC) cresc cu 245,9 milioane lei, iar cheltuielile BGC se majorează cu 382,3 milioane lei. Deficitul BGC este astfel proiectat la nivelul de 28,2 miliarde de lei, situându-se cu 136,7 milioane lei peste plafonul nominal instituit prin legea nr. 269/2017, respectiv Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2018.
Consiliul Fiscal atrage iniţial atenţia că nu a avut timp să analizeze documentele rectificării şi să elaboreze o opinie solicitată de Guvern, în contextul în care rectificarea a fost făcută pe repede-înainte. „Având în vedere intenţia Guvernului de a aproba documentele mai sus menţionate în şedinţa programată pentru 23.11.2018 la ora 11, intervalul de timp aflat la dispoziţia Consiliului fiscal pentru analiza documentelor şi elaborarea opiniei solicitate apare în mod evident drept insuficient, redactarea unei opinii complete fiind imposibilă. În aceste condiţii, Consiliul fiscal a decis elaborarea unei opinii preliminare, în care se va limita la evaluarea conformării propunerii de rectificare cu regulile fiscale statuate de LRFB, urmând ca opinia completă să fie finalizată în săptămâna 26 - 29 noiembrie 2018”, arată instituţia.
Ce critici mai aduce instituţia
Consiliul Fiscal subliniază că prima rectificare bugetară consemna deja depăşiri de proporţii ale plafoanelor obligatorii statuate în Legea nr. 269/2017 şi încălcarea tuturor regulilor fiscale instituite de Legea responsabilităţii fiscal-bugetare cu excepţia celei referitoare la încadrarea ca procent în PIB a deficitului BGC.
Acum, reprezentanţii instituţiei spun că modificările introduse prin proiectul celei de-a doua rectificări suplimentează dimensiunea nerespectării plafonului în cazul cheltuielilor de personal cu 110,35 milioane lei (respectiv, depăşirea plafonului nominal al cheltuielilor de personal ale BGC cu 5,194 miliarde lei şi al celui ca procent din PIB cu 0,2 pp faţă de prevederile iniţiale ale Legii plafoanelor nr. 269/2017, în condiţiile majorării estimării PIB cu 41,7 miliarde lei faţă de prognoza existentă la momentul respectiv).
În schimb, în condiţiile majorării sumelor provenind din fonduri europene, cheltuielile totale exclusiv asistenţa financiară din partea UE şi a altor donatori se plasează la un nivel inferior cu 529,8 milioane de lei plafonului actualizat statuat de Legea nr. 269/2017.
Majorarea sumelor provenind din fonduri europene are loc în condiţiile în care diminuarea sumelor aferente poziţiei „Sumele primite de la UE în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări aferente cadrului financiar 2014-2020” a fost compensată de cele aferente unei poziţii nou introduse respectiv „Alte fonduri de la UE” în cuantum de circa 4,2 miliarde lei. Aceste sume se referă la proiecte retrospective, realizate iniţial din fonduri proprii bugetare şi care urmează să fie decontate din fonduri europene.
De asemenea, deficitul primar prevăzut de propunerea de rectificare este inferior plafonului definit de Legea nr. 269/2017 cu 911,6 milioane de lei în condiţiile în care revizuirea ascendentă a cheltuielilor cu dobânzile (+1.048,3 milioane de lei comparativ cu prima rectificare, +1.045,6 milioane lei comparativ cu bugetul iniţial) a fost contrabalansată doar parţial de majorarea altor cheltuieli.