Consiliul European cere României să pună capăt situaţiei deficitului excesiv până în 2024
0Consiliul European recomandă României să pună capăt situaţiei deficitului excesiv până cel târziu în 2024, se arată într-un comunicat al instituţiei comunitare.
România va trebui să prezinte un raport până la 15 octombrie 2021 cu privire la strategia de consolidare pentru atingerea ţintelor stabilite.
Începând cu 2020, ţara noastră face obiectul Procedurii de deficit excesiv, situaţia acesteia fiind reevaluată în primăvara anului curent. Procedura a fost iniţiată în luna aprilie a anului 2020, fiind determinată de încălcarea limitei de deficit bugetar de 3% în 2019, ca urmare a unei politici fiscale expansioniste.
"Consiliul a ajuns la concluzia că o prelungire a termenului limită actual pentru ca România să îşi corecteze deficitul public ar fi importantă pentru a nu compromite revenirea economică după pandemia de COVID-19. Noul termen limită pentru corectarea deficitului excesiv permite un efort mai gradual un echilibru între consolidarea fiscală şi revenirea economică", transmite sursa citată.
În recomandare se precizează că, pentru a putea îndeplini noul termen limită, România ar trebui să atingă o ţintă de deficit guvernamental general de 8% din PIB în 2021, 6,2% din PIB în 2022, 4,4% din PIB în 2023 şi 2,9% din PIB în 2024, ceea ce este în linie cu obiectivele guvernului român.
Consiliul European precizează că a luat în calcul modificările din situaţia fiscală a României, evoluţiile bugetare din 2020 şi noua strategie bugetară adoptată şi cere reforme, inclusiv în gestionarea finanţelor publice.
„În acest context, Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă poate oferi României o oportunitate de a-şi îmbunătăţi situaţia fiscal, sprijinind în acelaşi timp creşterea şi crearea de locuri de muncă.”, se arată în comunicatul de presă.
În aprilie 2020, Consiliul a adoptat o recomandare către România în vederea încetării deficitului excesiv până în 2022. Din cauza incertitudinii cauzate de pandemia COVID-19, Comisia nu a prezentat o recomandare pentru România în noiembrie 2020.
Prognoza de primăvară din 2021 nu indică faptul că România îşi va corecta deficitul excesiv până la data limită din 2022 stabilită în recomandarea Consiliului din aprilie 2020. Rezultatele economice din criza COVID-19 au dus la o abatere semnificativă de la ipotezele economice pe care a fost recomandată respectiva recomandare. bazat şi nu mai oferă o bază relevantă pentru orientarea politicii fiscale.