Companiile din UE, date peste cap de noile sancțiuni impuse de Bruxelles împotriva Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile europene care încă își desfășoară activitatea în Rusia se străduiesc să se conformeze unei noi dispoziții a UE privind sancțiunile, care ar putea modifica în mod semnificativ modul în care își desfășoară activitatea în această țară.

foto drapel Rusia și UE
Foto: Shutterstock

La mai bine de doi ani de când Vladimir Putin a ordonat invazia la scară largă a Ucrainei, multinaționalele sunt pe punctul de a pierde o derogare care le permitea să furnizeze filialelor lor din Rusia servicii profesionale precum contabilitate, consultanță în management și consultanță juridică, transmite Financial Times.

Schimbarea de politică are loc în contextul în care Bruxelles-ul încearcă să închidă nenumărate lacune în sancțiunile sale împotriva Rusiei - o tapiserie de măsuri impuse în 13 tranșe diferite începând cu februarie 2022 - și să limiteze capacitatea Kremlinului de a-și finanța mașina de război.

Noua dispoziție, care va intra în vigoare în luna iunie, va oferi autorităților europene de reglementare cea mai detaliată imagine de ansamblu a afacerilor actuale ale întreprinderilor occidentale în Rusia de până acum.

Cu toate acestea, avocații și directorii de companii avertizează că această modificare ar putea, fără să vrea, să oblige companiile să treacă la furnizori ruși sau să furnizeze aceste servicii din birouri din afara UE.

Nu a existat niciun motiv pentru a elimina scutirea pentru filialele europene... . Nimeni nu a vrut să arunce aceste companii în brațele consultanților ruși”, a declarat un executiv european din Moscova.

Multe companii internaționale din sectoarele bunurilor de consum, produselor farmaceutice, comerțului cu amănuntul și producției au continuat să facă afaceri în Rusia, în ciuda unui exod corporatist generalizat și a rundelor succesive de sancțiuni care au vizat diferite sectoare ale economiei rusești ca răspuns la război.

Capacitatea lor de a face afaceri în această țară se datorează în mare parte unei scutiri pentru companiile cărora li se permite să ofere servicii profesionale propriilor filiale din Rusia, în timp ce li se interzice să furnizeze aceleași servicii altor companii. Comisia Europeană a anunțat în decembrie că această scutire nu se va mai aplica începând din acest an.

În loc să fie scutite în mod automat, începând cu 20 iunie, companiile vor trebui să ceară autorizație de la autoritățile naționale pentru fiecare tip de serviciu pe care îl furnizează filialelor lor din Rusia, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

Schimbarea Comisiei „elimină o lacună care a fost identificată în sistemul de scutire”, a adăugat purtătorul de cuvânt. 

De atunci, companiile au revizuit fiecare tip de serviciu pe care îl oferă fiecăruia dintre afiliații lor și pentru a obține autorizații înainte de încheierea perioadei de grație.

"Există o mulțime de speculații cu privire la ceea ce a urmărit UE să obțină aici", a declarat avocatul Skadden Michael Albrecht vom Kolke. El a spus că a văzut acest lucru ca pe "un fel de exercițiu de inventariere în care UE încearcă să înțeleagă câte entități sunt încă active în Rusia".

În timp ce multe companii lucrează pentru a obține autorizațiile, a adăugat el, altele ar putea alege să își mute funcțiile în birouri din afara blocului, ceea ce ar putea fi o provocare, având în vedere că este interzisă eludarea sancțiunilor.

Alți avocați au avertizat, de asemenea, că povara birocratică deturnează resursele de la respectarea mai semnificativă a sancțiunilor.

David Lorello, partener la firma de avocatură Covington & Burling, a declarat că autoritățile de reglementare și companiile ar putea, în schimb, să se concentreze pe contracararea strategiilor rusești de achiziționare de bunuri restricționate și de ascundere a activelor sancționate.

Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice, un grup industrial cu sediul la Bruxelles, a declarat că eliminarea scutirii ar îngreuna furnizarea de medicamente către pacienți de către companiile farmaceutice.

"Continuăm să căutăm soluții la problemele legate de punerea în aplicare a sancțiunilor de către autoritățile naționale competente, în dialog cu autoritățile UE", a declarat aceasta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite